Dit komt doordat het water dat zich in het ei/de boter bevindt vatbaarder is voor de microgolfstraling dan de eischaal-/vetmoleculen er omheen. De watermoleculen gaan dus sneller trillen, worden warmer en veranderen in stoom.
Vaak worden eieren in een schaaltje water opgewarmd. De temperatuur van het eigeel is vaak veel hoger dan het water.Het eiwit houdt de waterdeeltjes in het eigeel gevangen.Deze kunnen zo heet worden dat ze zelfs ontploffen!
Als je een rauw ei met schaal in de magnetron doet, wordt de druk zo hoog dat 'ie ontploft. Dan heb je helaas én geen scrambled eggs én een heel vieze magnetron. Boenen dus.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron.Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Gaatje prikken
Waarom? In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren.
Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook (en voeg eventueel een scheutje azijn toe).
Wanneer een ei een barst oploopt (bijvoorbeeld op weg van de winkel naar huis), is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een luchtdicht potje in de koelkast. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Let op met water!
Bijna iedereen doet dit, maar het is eigenlijk levensgevaarlijk en veroorzaakt veel haastige ritten naar het ziekenhuis, elk jaar opnieuw: water verwarmen in de microgolfoven. Het water is dan gloeiend heet, de koffiekop of glazen bak waar het in zit blijft normaal gezien koud.
Breek dan een ei in een microgolfbestendig kommetje, giet er één derde kop water en mogelijk een scheutje azijn (dit zal het ei beter samenhouden) bij. Plaats het kommetje in de microgolfoven, leg er en deksel op en verwarm gedurende 1 minuut.
Een klein tikje is genoeg om dat water te laten koken. Dat tikje geef je wanneer je een hap neemt of er in prikt met een vork. Het kokende water wil meer ruimte en knalt uit de kamertjes waardoor het ei explodeert.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Verder mag je soms een lepel in de magnetron doen, mits je deze in een beker met vloeistof doet. Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
'Een lepel in een glas drank? Ja, dat is een goede manier om dat drankje op te warmen', zegt persvoorlichter Michael Prempert van de witgoedfabrikant Miele. 'De vloeistof warmt dan geleidelijker op. Ze zal minder snel overkoken.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
De magnetron is niet alleen handig voor het opwarmen van kliekjes, het is ook veilig. Met de oven, pan of airfryer kan het ook ook. - Het antwoord op de vraag: hoe warm je eten weer veilig op? Je kunt eten veilig opnieuw opwarmen in de magnetron.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Het ei blijft drijven
Dan zit er zoveel lucht in dat je wel kunt stellen dat het ei ouder is dan 4 weken. Grote kans dat deze eieren dan bedorven zijn. Je kunt ze dan dus beter niet meer eten…
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.