Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers. Zorg ervoor dat alles gedesinfecteerd is en was je handen goed.
Gerstekorrels voorkomen
Exfolieer regelmatig met glycolzuur of salicylzuur of behandel je huid met een vitamine A-zuur zodat zich geen nieuwe milia kan vormen. Gerstekorrels op het ooglid of onder de ogen kun je weliswaar niet zomaar met dit soort ingrediënten behandelen.
Milia, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn ongevaarlijke maar vervelende witte bultjes in het gezicht. Ze zijn hardnekkig en kunnen soms weken, maanden of langer blijven zitten.
Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Je kunt gerstekorrels niet uitknijpen, net zoals mee-eters of puistjes, omdat ze dieper in je huid liggen. Wij raden je af om zelf gerstekorrels te verwijderen om onnodige ontstekingen en zelfs littekens als gevolg van de ontstekingen te voorkomen.
De meeste gerstekorrels verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer omdat het lichaam ze opruimt. Hou er wel rekening mee dat dit soms maanden tot jaren kan duren.
Gebruik een crème met retinol (wel niet op de oogleden!) om de ophoping van dode huidcellen te vermijden.
Verder is het wel belangrijk om je huid goed te reinigen met olievrije, non-comedogene producten als je veel last hebt van gerstekorrels. Denk hierbij aan Vichy's Normaderm-lijn. Verder kan één of twee keer per week exfoliëren helpen bij (een neiging tot) gerstekorrels – afhankelijk van hoe gevoelig je huid is.
Je herkent gerstekorrels als kleine, witte korreltjes onder de huid. Ze kunnen hard aanvoelen. Daarbij worden ze ook weleens vergeleken met minuscule pareltjes. Overige benamingen voor gerstekorrels zijn 'milkspots' en 'oil seeds'.
Oorzaak van een gerstekorrel
Er zit hard geworden talg in de gerstekorrels, wat ze hun witte kleur geeft. Ze zijn dus vergelijkbaar met puistjes. Uitdroging van de huid. Veel zonnen vergroot de kans op gerstekorrels, omdat dit je huid uitdroogt.
Gerstekorrels zijn pijnloos en kunnen geen kwaad, maar u bent ze wellicht toch liever kwijt dan rijk. Hoe sneller u erbij bent, des te gemakkelijker gaat het. Op den duur gaat het steeds lastiger. Probeer het bultje in elk geval niet uit te knijpen.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
Als je last hebt van pukkeltjes is het belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Vitamine C en niacinamide kunnen acne verminderen. Verder zou je salicylzuur kunnen gebruiken. Het verwijdert dode huidcellen en werkt ontstekingsremmend.
Het ronde witte bultje is vaak gevuld met keratine. Dat is een natuurlijk bestanddeel van je huid. Het witte bultje a.k.a. de gerstekorrel zit meestal bij je oog of ooglid, maar het kan ook op andere delen van je gezicht voorkomen.
De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen.
Per 15 min. l € 19.50. Kleine witte harde bultjes onder het oog zijn meestal gerstekorrels. Deze kun je niet zelf verwijderen, omdat ze onder je huid liggen.
Het is verstandig de gerstekorrels door de schoonheidsspecialist te laten verwijderen. Zelf uitdrukken van milia's lukt meestal niet en kan lelijke vlekjes en littekens achterlaten. Op de ogen is zelfs heel lastig.
Wel is het zo dat je huidverzorging meer is dan alleen maar hydrateren. En dan kom je er niet met alleen petrolatum (vaseline). Bovendien is vaseline nou niet echt een prettig product om op je gezicht te smeren…. Maar tijdelijk, bijvoorbeeld bij een erg droge huid, kan vaseline heel veel goed doen.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
Sudocrem is een middel te gebruiken bij luieruitslag dat de kwetsbare huid van uw baby beschermt, verzacht en ondersteunt. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen waardoor prikkelende stoffen niet met de huid in contact komen.
Piëzogene papels zijn kleine bultjes op de hiel, aan de zijkanten van de hiel, die tevoorschijn komen door druk/belasting. Ze zijn zichtbaar bij het staan en verdwijnen als de voet niet belast wordt. Het zijn uitstulpingen van vetweefsel naar buiten.