De ranglijst wordt aangevoerd door China met 209 medailles. Bron: Gracenote/ NOC*NSF Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie), 2007-2022.
Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
'Een gouden medaille is in Nederland 30.000 euro waard', vervolgt Van der Knaap. 'Een zilveren medaille 22.500 euro en een bronzen plak 15.000 euro. ' Onder modaal dus, en van opeenstapeling is eigenlijk geen sprake. 'Het is niet zo dat hoe meer je er wint, hoe meer geld je krijgt.
T&C van toepassing. In Nederland krijgt een winnaar van een olympische gouden medaille een bedrag van 30.000 euro van het NOC*NSF. Zilver levert je 22.500 euro op. Een bronzen medaille is goed voor 15.000 euro.
Met een totaal van maar liefst 303 medailles is Noorwegen de koning van de Olympische Winterspelen. Het behaalde tot op vandaag 107 gouden, 106 zilveren en 90 bronzen eretekens. De eerste deelname van Noorwegen aan de Olympische Spelen dateert van in 1900.
Op 1 staat Ireen Wüst, die op de Winterspelen 5 gouden, 5 zilveren en 1 bronzen medaille wist te behalen. Ireen Wüst heeft op de Winterspelen in Beijing historie geschreven, door ook de zesde gouden medaille te winnen.
De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, de succesvolste olympiër met 28 medailles.
Voetbal (3,5 miljard fans) Verreweg de populairste sport ter wereld is voetbal. Ook deze Britse uitvinding werd in de 19de eeuw een officiële sport met vaste regels.
Best betaalde sporter
Er gaat dus veel geld om in de Formule 1, toch zijn er een hoop andere sporten waar meer in te verdienen valt. De top 10 best betaalde sporters in 2021 wordt gedomineerd door voetballers en American football-spelers.
Duitsland pakt de titel van 's werelds sportiefste land met een score van 70,42 op 100.
- Nederland wint een recordaantal van 25 medailles, waarvan 12 gouden; van deze 12 gouden medailles worden er acht behaald door drie individuele atleten.
Sinds de 1912-wedstrijden in Stockholm, zijn de Olympische medailles verguld, in plaats van massief goud. Voor de PyeongChang-spellen wordt de gouden medaille uitgereikt met ongeveer 1% puur goud. Dat is ongeveer 6 gram van het totaalgewicht van 586 gram.
Noorwegen heeft met het behalen van de veertiende gouden medaille deze Winterspelen het hoogste aantal medailles op één Olympische Winterspelen geëvenaard.
Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats. Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
Noorwegen bovenaan
Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede en gastland China verraste met een derde plek, net boven de Verenigde Staten.
Irene Schouten in legendarisch rijtje
Zwemster Inge de Bruin deed hetzelfde op de Zomerspelen van Sydney in 2000. Net als Schouten nu pakte ze behalve drie keer goud ook een zilveren plak. De Nederlandse sporter met de meeste gouden medailles op de Spelen is Ireen Wüst die op vijf Spelen zes keer de beste was.
175.000 euro voor goud, 92.000 euro voor zilver en 62.000 euro voor brons. En ook de teamsporters krijgen deze vergoeding. Na de succesvolle Zomerspelen in Tokio moest de Italiaanse sportkoepel bijna 8.000.000 euro uitkeren aan de atleten. Er zijn ook landen die helemaal geen bonus geven voor olympische medailles.
De organisatie van de 33ste editie van de Olympische Spelen is toegewezen aan Parijs. in de Franse hoofdstad zullen van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 rond de 10500 sporters uit 206 landen in actie komen.
Vanaf dat moment zijn het IOC en dat land samen de baas over de Olympische Spelen van het toegewezen jaar. Het land dat is gekozen is vanaf dat moment verantwoordelijk over hoe de Spelen er uit gaan zien en betaalt alle voorzieningen (dus ook de medailles).