Het gaat om speciaal opgeleide honden, die wolven (maar ook vossen of honden!) als bedreiging voor de kudde zien. Veel gebruikte rassen zijn (de werklijnen van) Pyreneese Berghond, Karpatische Herdershond, Cão de Gado Transmontano, Mastin Español, Berghond van de Maremmen, de Kuvasz en de Turkse Akbash.
In de meeste lijstjes met 'honden die op wolven lijken' worden ook sledehonden zoals de Siberische husky, de Alaskan malamute, de West-Siberische laika en zelfs de spierwitte samojeed opgenomen.
Het is een echte werkhond, legt Bart uit. Een grote hond die van nature iedereen beschermt die bij zijn kudde hoort. Het Karpatische ras komt uit Roemenië, daar leven de honden bij de schaapskuddes in het Karpatengebergte. De hond neemt het daar op tegen wolven, beren en lynxen.
Kangal Dog
Kangal dogs komen oorspronkelijk uit de regio Sivas in Turkije. Ze zijn lange tijd gefokt om het vee te beschermen tegen grote roofdieren zoals wolven en beren. Ze zijn erg lief met kinderen, maar kunnen hierdoor ook agressief worden als er een bedreiging in de buurt komt.
Hoewel sommige hondenrassen, zoals de Siberische Husky en de Alaskan Malamute, sterker en groter zijn dan de gemiddelde hond, kunnen ze nog steeds moeite hebben om een wolf te overtreffen in termen van pure kracht.
1. Dobermann. De krachtige Doberman komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras werd daar gefokt door een deurwaarder om een deurwaarder bij te staan bij zijn tocht langs de huizen van wanbetalers.
Kop groter dan een labrador en reusachtige kaken: dit hondenras kan redding zijn van Nederlandse schapen. Hij is een kop groter dan een labrador en kan wel 70 kilo wegen. Heeft reusachtige kaken en een keiharde blaf. De kangal, een Turkse herdershond, is één van de weinige honden die een wolf aankan.
Een kruising van een Duitse herdershond met een echte wolf. Wat bijna niemand weet is dat deze bijzondere wolfhond zijn roots in Dordrecht heeft. De Saarlooswolfhond werd in 1930 voor het eerst gefokt door Dordtenaar Leendert Saarloos.
Zij worden op het eerste gezicht regelmatig verward met de wolfhond. Deze vergelijking is echter onjuist! Het DNA van een Tsjechoslowaakse wolfhond, en ook de Saarlooswolfhond, bestaat voor 25-35% uit wolf. Een husky bevat geen wolvenbloed, en is daardoor dus geen wolfhond.
De Afghaanse windhond is de domste hond
De Afghaanse windhond is het laatste hondenras in groep zes en geldt daarom als de domste hond.
Voor een wolvenafstotende oplossing raadt Gallagher een elektrische afrastering (hek) aan om wolven tegen te houden en af te schrikken. Deze afrastering dient minimaal 1.20 m hoog te zijn en daarbij is het belangrijk om 5 - 7 horizontale draden te gebruiken.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
De van nature schuwe wolf, ziet de mens niet als prooidier. Maar als jager. Ze zullen contact met mensen dan ook zoveel mogelijk vermijden.” Een wolf schrikt van iets en rent weg. “Toch is het belangrijk dat bij een eventuele ontmoeting met een wolf, een aantal regels in acht worden genomen.
Hard praten en gebaren maken
Als de wolf toch te dichtbij komt, kunt u luid praten en gebaren maken. Loop de wolf niet achterna en lok de wolf niet met eten of op een andere manier. Heeft u een hond bij u, houd deze dan aan de lijn.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.
Het zijn Karpatische herdershonden, vertelt Ray. Ze leven dag en nacht bij deze schaapskudde om de Veluwse wolven op veilige afstand te houden. Geen overdreven luxe, want vorig najaar lukte het de roofdieren op de Noord-Veluwe om onder de ogen van de herder een ietwat afgedwaald schaap soldaat te maken.
In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Hij kan goed overweg met andere, goed opgevoede honden, maar contact met andere huisdieren moet zorgvuldig worden begeleid vanwege zijn jachtinstinct. Verder blaft hij niet veel, maar hij jankt wel, vaak gewoon omdat hij het leuk vindt!
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Daardoor staan de oren iets verder uit elkaar dan bij een hond. Op basis van de eerder vage videobeelden is dat moeilijk uit te maken. Qua grootte is de wolf ook wat imposanter dan de meeste hondenrassen: de kopromplengte van een wolf is groter dan 1 meter, de schouderhoogte 70 tot 80 centimeter.
Een pootafdruk van een wolf lijkt op die van de hond en is 8 tot 10 cm lang. De afdruk van een wolf is wat meer ovaal dan die van een hond (die is rond), en de achtertenen zitten wat meer naar achter; er is dus meer ruimte tussen achtertenen en voortenen.
Je hoeft je geen zorgen te maken, want de kans dat de wolf je aanvalt is heel klein, zegt Jansman. "Sommige mensen zeggen: geniet en maak een mooie foto. Het is een hele unieke ervaring. Je hoeft er echt niet bang voor te zijn." Als een jonge wolf op afstand een stukje meeloopt, is dat dus natuurlijk gedrag.
Niet welkom: pitbull terriër, tosa inu, American Staffordshire terriër, fila brasileiro, dogo argentino, American bulldog, boerboel, kangal, Centraal-Aziatische owcharka, Kaukasische owcharka, Zuid-Russische owcharka, Šarplaninac en de tornjak zijn niet toegelaten voor een verblijf in het land.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.