Een overlegstructuur is de opbouw en organisatie van het overleg tussen bepaalde personen, organisatieonderdelen en/of instanties.
De overlegstructuur geeft aan welke overleggen er tussen de verschillende organisatieonderdelen, managementlagen en medewerkers bestaan. Zodat duidelijk wordt hoe management(lagen) en medewerkers met elkaar communiceren.
Er zijn verschillende overlegvormen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel; de persoon die hulp nodig heeft, helpen. Soms worden problemen te groot om ze zelf op te lossen en dan is het fijn om extra hulp te krijgen, zodat het snel beter kan gaan. Een netwerkberaad of een interventie kan dan helpend zijn.
Overleg is het van gedachten wisselen door personen of groeperingen. De bedoeling kan zijn: het uitwisselen van informatie. het uitwisselen van meningen.
Om de ondersteuning goed af te stemmen wordt vaak een multidisciplinair overleg georganiseerd. Het doel van dit overleg is om met elkaar tot een volledig beeld te komen van de situatie en van de zorgen die er zijn. Vervolgens bepaal je samen welke ondersteuning gewenst is en maak je een concreet plan van aanpak.
Plaats regelmatig het onderwerp werkdruk op de agenda.Niet als klaagthema, maar gericht op knelpunten en oplossingen die daarvoor mogelijk zijn. Denk van tevoren na over mogelijke oplossingen als de werkdruk op de agenda staat. Begin een overleg ook eens met een rondje successen.
Begin met het rondje klagen en roddelen
Voordat mensen rationeel en besluitvaardig kunnen zijn moeten de emoties uit je lijf zijn. Begin daarom de vergadering met een rondje van je af kletsen, een beetje klagen, wat roddelen en meer van die dingen. Zet het gewoon op de agenda.
Operationeel overleg is gericht op de korte termijn.Deze meeting is gericht op alles wat er echt gebeurt op de werkvloer en in de praktijk. Het operationele overleg is bij uitstek de plek waar kleinere onderwerpen aan bod komen en 'brandjes geblust' worden.
Ieder overleg een vooraf bepaald doel en vooraf bepaalde agenda heeft. De juiste personen aan tafel zitten. Het overleg voorbereid is en ieder individu goed ingelezen aan tafel komt. Er een voorzitter en tijdsplanning (per agenda-item) gekoppeld zijn aan het overleg.
Een overlegstructuur is van belang bij elk bedrijf, of je nou een grote organisatieverandering aan het doorvoeren bent of om simpelweg te zien hoe de verkopers ervoor staan. We gaan er vaak te snel vanuit dat zaken wel worden opgelost als we het één keer vragen, dit is jammer genoeg vaak niet zo.
Een werkoverleg tussen de 45 minuten en de 1,5 uur duurt is ideaal. Beter 2 korte bijeenkomsten dan een langdurige. Na 2 uur vergaderen bereikt men meestal niet veel zinnigs meer. Daarom is het aan te raden om de vergadertijd te beperken en dit ook van tevoren aan te kondigen.
Het Strategisch Overleg is bedoeld om tussen bestuur en bondsraadsleden in gesprek te gaan over de strategie, de lange termijnvisie en inhoudelijke ontwikkelingen van bepaalde beleidsthema's.
Overléggen = 'met elkaar bespreken'
Dat betekent 'met elkaar bespreken, beraadslagen'. Overléggen is een zogenoemd onscheidbaar werkwoord. Dat wil zeggen dat je over en leggen (of vervoegingen als overlegt en overlegden) nooit van elkaar kunt scheiden.
Werkoverleg is een regelmatig, gestructureerd overleg tussen werkgever (of leidinggevende) en medewerkers. In het werkoverleg worden informatie en meningen uitgewisseld over alle aangelegenheden die het werk en de werksituatie betreffen.
Vaste agendapunten zijn punten die elke vergadering terugkomen, zoals een opening, vaststellen van agendapunten, de rondvraag en sluiting. De variabele agendapunten zijn de punten die elke meeting veranderen. Bij een structureel goede vergadering zijn dit altijd de gespreksonderwerpen of vergaderpunten.
Wat is zorgoverleg? Zorgoverleg is een efficiënte methodiek waarbij de cliënt, de mantelzorgers en de zorg- en hulpverleners rond de tafel zitten om de zorg op elkaar af te stemmen.
In deze vorm van samenwerken wordt niet vastgehouden aan het eigen vakgebied maar worden perspectieven vanuit verschillende disciplines gecombineerd. Het begrip interdisciplinair reikt verder dan multidisciplinair – waarbij disciplines vastomlijnd blijven – en is specifieker dan een integrale werkwijze.
Een MDO vindt in ieder geval één keer per jaar plaats of vaker indien de patiëntsituatie daarom vraagt. Complexiteit, setting en frequentie van het MDO zijn aan veranderingen onder- hevig, afhankelijk van de patiëntsituatie.