Nootmuskaat bollen zijn de zaden van de boom, terwijl foelie het omhulsel is waar het zaad in groeit. De smaak en het aroma van foelie verschillen enigszins van die van nootmuskaat. Foelie heeft een profiel dat meestal scherper en minder zoet is.
Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt. Je kan de ene met de andere vervangen in gerechten, maar foelie wordt vaak gekozen omdat het zijn amber achtige kleur afgeeft aan het gerecht.
Smaak: Nootmuskaat en foelie lijken wat smaak betreft erg op elkaar. Beide smaken warm, sterk kruidig en zijn erg aromatisch.
Foelie wordt gebruikt bij typisch Hollandse lekkernijen. Het wordt dankbaar toegepast bij het stoven van vlees. En foelie is een onmisbaar bestanddeel in speculaaskruiden voor het bakken van speculaas, pepernoten en kruidkoek. Het is de nootmuskaatboom die ons een gouden combinatie aan kruiden geeft.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
De smaak en het aroma van foelie verschillen enigszins van die van nootmuskaat. Foelie heeft een profiel dat meestal scherper en minder zoet is. Het heeft wel veel smaakovereenkomsten met nootmuskaat, maar met subtiele tonen van dennen, zwarte peper en koriander.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
Verstegen Zakje foelie heel bestellen | ah.nl.
Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
Nootmuskaat wordt in de Nederlandse keuken traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Nootmuskaat doet het goed in combinatie met peper, gember, kaneel en kruidnagel. Ook lekker in zoete desserts. Het zit ook in koek en gebak.
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.
Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik. Foelie wordt in de Nederlandse keuken vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen. Ook in speculaaskruiden vindt foelie toepassing.
Foelie is afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Het wordt ook wel de zaadrok genoemd. De specerij heeft een warme, aromatische en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid die lijkt op nootmuskaat. Foelie is echter frisser van geur.
Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.
Nootmuskaat helpt de darmbewegingen te bevorderen en zorgt voor een hogere productie van spijsverteringsenzymen. Hierdoor kan het helpen bij constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De antibacteriële werking zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood en kan daarom ook helpen bij diarree.
Foelie komt van dezelfde boom als nootmuskaat. Dit specerij is gemaakt van de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Ze lijken qua smaak op elkaar, maar foelie is nog wat sjieker.
Twee theelepels
't Is bijvoorbeeld goed voor je slaapritme en spijsvertering en ook je libido heeft er volgens velen baat bij. Als je er niet te veel van eet, tenminste. Want experten zeggen nu dat je van twee theelepels nootmuskaat ernstige krampen kunt krijgen … en er zelfs dood van kunt gaan.
Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken. Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang.
Foelie (ook: folie) is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot, afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans). Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor "blad" of "vlies" (vergelijk folie).
Vervangingen voor piment
Als een recept piment nodig heeft en je hebt geen piment, dan kun je dit vervangen door gelijke delen gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat te combineren. De pimentbessen komen oorspronkelijk uit Jamaica.