De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Ga voor linnen of katoen, dat zit namelijk ook nog eens heerlijk en als je tijdens de pauze een luchtje gaat scheppen, hoef je je niet in te smeren ;-). Naast wit zijn alle lichte kleuren goed, dus kies vooral voor kleuren lichtblauw of beige voor kantoor.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Denk niet wit, denk niet zwart
Er wordt vaak gedacht dat lichte kleuren beter zijn dan donkere. Dat klopt, maar wel tot op zeker hoogte. Wit en lichte kleuren, zoals lichtblauw of -roze, weerkaatsen zonlicht, maar houden óók lichaamswarmte vast. Donkere kleuren absorberen lichaamswarmte juist.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Denk bijvoorbeeld aan katoenen en linnen stoffen, die ademen en niet direct bloedheet aanvoelen. Natuurlijke materialen zijn tijdens een hittegolf altijd beter dan synthetische materialen. Je kunt ook kiezen voor viscose, een natuurlijk materiaal van hout- en bamboepulp.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Dit is wellicht een beetje een open deur, maar op donkere kleuren zie je de zweetplekken niet. Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Zweetplekken zie je bijvoorbeeld heel erg snel bij een grijs shirt en andere lichte kleuren. Bij een donkerblauw of zwart shirt valt een zweetplek echter veel minder op. Je kunt dan dus beter kiezen voor een donkere kleur, ondanks dat dit misschien wat meer warmte vasthoudt.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.