Vitamine K en bloedverdunners. Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met vitamine K.
Bloedverdunners en vitamine K
Als je bloedverdunners slikt, hoef je voedingsmiddelen die vitamine K bevatten niet helemaal op te geven. Maar je mag er niet te veel van eten, anders gaan ze de werking van de medicijnen tegen. Vitamine K vind je vooral in groene groenten.
Wat mag je niet doen met bloedverdunners? Je mag bloedverdunners niet combineren met bepaalde pijnstillers en drugs die een bloedverdunnende werking hebben, zoals alcohol. Ook kun je het beste voedsel en supplementen met vitamine K vermijden tijdens het gebruik van bloedverdunners.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Vitamine c en magnesium kunnen samen met een DOAC gebruikt worden.
Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia/antiplaatjesmiddelen) werken samen met MAGNESIUM. Magnesium kan de bloedstolling vertragen . Het innemen van magnesium samen met medicijnen die ook de bloedstolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.
Opmerking: Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met gember vanwege het potentieel om de bloedstolling te beïnvloeden.
Positief is dat patiënten veel voedingsmiddelen kunnen consumeren die als veilig worden beschouwd als ze anticoagulantia nemen. Dit zijn de voedingsmiddelen die als veilig worden beschouwd om te consumeren : vlees, vis en eieren. Melk, kaas en yoghurt.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie.Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Waarom werkt het medicijn minder goed? Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Stoffen in grapefruit(sap) en sinaasappel(sap) kunnen de opname van het medicijn vertragen of tijdelijk tegenhouden. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam.
Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.
Cranberry en bloedverdunner
Bij inname van grote hoeveelheden (meer dan twee liter) zal het sap een invloed hebben op de afbraaksnelheid van geneesmiddelen met warfarine, een veel voorkomend type van bloedverdunners. Dit kan bloedingen tot gevolg hebben.
In Nederland gebruiken we onder andere acetylsalicylzuur (Aspirine®) en carbasalaatcalcium (Ascal®) als plaatjesremmers. Carbasalaatcalcium is een vorm van acetylsalicylzuur die beter in water oplost en daarom minder bijwerkingen geeft.
Bij gebruik bloedverdunners
Soms worden grotere hoeveelheden vitamine K toegepast als mensen bloedverdunnende middelen gebruiken bij ontregelde bloedstolling. Bijvoorbeeld acenocoumarol en fenprocoumon. Een ontregeling kan ontstaan bij gebruik van te veel bloedverdunners.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Knoflook combineren met medicijnen
Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Kruidenmiddelen met knoflook kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:bloedverdunners. Antivirale medicijnen (saquinavir)
Groene bladgroenten
Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt.
Veel supplementen hebben een gevaarlijke wisselwerking met bloedverdunners zoals warfarine. Het effect van de medicatie kan worden versterkt en je kan overmatig gaan bloeden. Het gaat om de supplementen visolie, knoflook, gember, ginkgo biloba, pau d'arco, moederkruid, vitamine E, vitamine K en witte wilgenbast.
Tegelijkertijd weten we dat bloedverdunners ook bijwerkingen hebben, de belangrijkste is een verhoogde kans op bloedingen. Er is weinig bekend over het risico op bloedingen bij jonge mensen die bloedverdunners gebruiken na een TIA of herseninfarct.
Zorg er wel voor dat je ook groenten kiest die minder vitamine K bevatten . Voorbeelden zijn maïs, champignons, ui, aardappel, zomerpompoen en zoete aardappel.
Bloedverdunners worden vaak in wisselende dosissen ingenomen, omdat iedereen er anders op reageert. De ene persoon is er gevoelig aan, de andere minder. Ook voeding met veel vitamine K, zoals sojaolie en spruitjes, kan de werking van bloedverdunners verstoren.
Voor sommige personen die het medicijn Coumadin gebruiken, kan het eten van salades echter zorgelijk zijn, omdat veel slasoorten en trendy groenten rijk zijn aan vitamine K, wat de werking van dit medicijn kan verstoren . Coumadin wordt voorgeschreven om het risico op het vormen van bloedstolsels te verminderen.
Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet.
Verder is gember niet geschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken en voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Twijfel je of gember geschikt is voor jou? Neem dan altijd even contact op met je huisarts of specialist.
Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius) en Rode Salie (Salvia miltiorrhiza) hebben effect op de bloedstolling waardoor bloedingen kunnen optreden in combinatie met bloedverdunners.