Chinezen leggen nachtmerries vaak uit als dromen van 'doodsangst en ontzetting'. Van Dale omschrijft een nachtmerrie als een 'nare of angstige droom'. Een nachtmerrie betekent een droom met angst. Waarschijnlijk zal iedereen ooit een nachtmerrie hebben of hebben gehad.
Het grootste verschil tussen een nare droom en een nachtmerrie is dat je bij een nare droom meestal doorslaapt. Je weet waarschijnlijk nog het verhaal, thema of beelden als je wakker wordt, of soms later op de dag, maar deze vervelende dromen leveren over het algemeen minder angst op dan nachtmerries.
Maar wat is een nachtmerrie nou eigenlijk? Noordman: “Nachtmerries zijn verstorende dromen met een afschuwelijke inhoud waaruit mensen kunnen ontwaken en waarbij intense negatieve emoties overheersen. Vaak is dit angst; mensen schrikken wakker uit een nachtmerrie, maar ook walging, verdriet of woede.
Een nachtmerrie ontstaat wanneer u vervelende dingen verwacht. Iemand kan bijvoorbeeld een negatieve emotie hebben als die gaat slapen, bijvoorbeeld stress. Mensen die gestrest zijn overdag hebben vaker vervelende dromen. Deze emotie wordt dan omgezet in negatieve gebeurtenissen.
Een paniekaanval na enge dromen
In je slaap reageert je lichaam op je dromen. Je kunt lachen in je slaap als je over iets grappigs droomt of huilen als je over iets verdrietigs droomt. Is het een enge droom? Dan kunnen je spieren zich gaan spannen, je hart kan sneller gaan kloppen, je ademhaling kan gaan versnellen.
Bepaalde dingen zoals voedsel of stress kunnen er namelijk voor zorgen dat je soms over de meest rare dingen droomt. Volgens de Journal of Abnormal Psychology hebben mensen die lange tijd hebben gerookt en recentelijk zijn gestopt veel levendigere dromen dan andere mensen.
Welke emoties je ook ervaart, ze kunnen vele malen intenser zijn. Lucide dromen kunnen gevoelens zo veel verhogen dat je soms het gevoel hebt dat je een veranderde bewustzijnsstaat ervaart. Daarmee kan je wel hele leuke dromen beleven: Vraag de droom om je het grappigste ding te laten zien dat je ooit hebt gezien.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar ontvangen juist van binnenuit informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Mensen die op hun rug slapen, hebben vaak last van onrustige dromen. Dit komt omdat je als je op je rug slaapt sneller last kan krijgen van een onregelmatige ademhaling. Veel rugslapers hebben last van slaapapneu en hierdoor slaap je slechter en ga je vervelend dromen.
Nachtmerries bestaan in grofweg twee soorten. Er zijn nachtmerries die ontstaan na een traumatische ervaring. In deze nachtmerries vindt vaak een herhaling van de vervelende ervaring plaats (of het lijkt erop). Deze nachtmerries worden posttraumatische nachtmerries genoemd.
Dus wanneer iemand van jullie een slechte droom heeft, dient hij bescherming te zoeken bij Allah en aan zijn linkerzij spugen, zodat de slechte droom hem niet zal benadelen." Het toevlucht zoeken bij Allah na een nachtmerrie kan middels de volgende smeekbede.
De lengte van een droom kan enorm variëren; sommigen duren een aantal seconden, anderen wel 20-30 minuten. Gemiddeld droomt men drie tot vijf keer per nacht, maar dit kan ook meer zijn; de meeste dromen worden vrijwel onmiddellijk vergeten.
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Pak je stress aan
Probeer daarom je stress onder controle te krijgen, vooral vlak voordat je gaat slapen. Kies er bijvoorbeeld voor om mindfulness-oefeningen te doen of lees een boek om tot rust te komen voor het slapengaan, dan is de kans minder groot dat je door nachtmerries wordt geteisterd die nacht.
Wanneer een man een zaadlozing heeft gehad, moet hij zijn hele lichaam met water wassen en blijft hij tot de avond onrein.
8. Je kunt vier tot zeven dromen hebben in één nacht. Hoeveel dromen heb je per nacht? Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Het blijkt dat je alleen maar droomde dat je wakker werd maar eigenlijk nog steeds slaapt. Dit fenomeen wordt besproken in de film Inception. Het bewust zijn dat je droomt wordt ook wel lucide dromen genoemd. Hoe het komt: Sommigen geloven dat zulke dromen wijzen op aanleg voor spiritualiteit.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Hartritme en ademhaling zijn in deze fase onregelmatig.