Het bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloedsomloop. Het reguleert maagzuur en helpt het lichaam verder eiwitten en vetten af te breken. Het bevat daarnaast veel voedingsstoffen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C én er is nog meer.
Kan azijn kwaad? Azijn drinken is niet gevaarlijk. Het is een normaal onderdeel van een voeding. Maar het is best heftig qua smaak, en het zuur is een ware aanslag op je tanden.
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
Appelazijn
Appelazijn stimuleert de enzymen in je maag. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt.
Omdat appelazijn gezond is, wordt aanbevolen 2 tot 3 keer per dag een glas water met appelazijn te drinken. Meer appelazijn drinken is in de meeste gevallen ongezond (vanwege de hoge zuurgraad kunt u bijvoorbeeld last van uw maag krijgen).
Na inname van appelazijn ben je sneller verzadigd en heb je minder trek in voedsel, waardoor je minder calorieën zult binnenkrijgen. Een recent onderzoek toont aan dat het dagelijks gebruik van appelazijn kan leiden tot gewichtsverlies, vermindering van de tailleomtrek en vermindering van vet rondom de buikstreek.
Ook helpt appelazijn bij het afbreken van vetten en slijm. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming en wordt de druk op de arteriële wanden verminderd. Bij hoge bloeddruk zou het mogelijk helpen om twee keer per dag een glas warm water te drinken met hieraan toegevoegd een eetlepel appelazijn en een eetlepel honing.
Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad. Het is daarom slim om de azijn niet op een lege maag in te nemen en een glas water te drinken als je keel onaangenaam aanvoelt, meldt Medical News Today. Nog meer ellende: de azijn kan effect hebben op medicijnen in de maag.
Appelazijn heeft het beste effect wanneer je het op een lege maag wordt ingenomen.
Door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking is appelazijn een echte favoriet onder mensen die last hebben van acne en puistjes. Het reinigt de poriën diep en balanceert de pH waarde van de huid.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
Appelazijn: Ook wel apple cider of ciderazijn genoemd. Lekker in salades, marinades of vinaigrette. Daarnaast zou dagelijks een glas water met appelazijn drinken goed zijn voor de spijsvertering. Witte- en rodewijnazijn: Witte wijnazijn wordt vaak gebruikt in sauzen of vinaigrettes, en past goed bij bittere groenten.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Appelazijn als toner/tonic
Dit breng je gewoon aan zoals je een toner zou aanbrengen met een wattenschijfje. Je huid voelt meteen lekker fris aan! Appelazijn werkt antibacterieel, balanceert de ph-waarde van de huid en verwijdert dode huidcellen.
Appelazijn & appelciderazijn
De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn. Over appelazijn doen allerlei gezondheidsverhalen de ronde. Het zou onder andere de bloedsuikerspiegel verlagen.
Appelazijn kan helpen bij het ontgiften. Het stimuleert de bloedsomloop en helpt de lever ontgiften.
Appelazijn tegen voetschimmel
Zo zou het ontstekingsremmend zijn en verhoogd het je weerstand. Appelazijn is ook een natuurlijk zuur (azijn). Waar schimmels helemaal niet van houden is van zuur! Daarom wordt appelazijn gezien als een oma weetje over voetschimmel.
Appelazijn kan je ook helpen op gewicht te blijven. Drink elke ochtend een glas lauw water met 2 eetlepels appelazijn en je verdrijft de honger dankzij de pectine in appelazijn. Pectinevezels hebben de eigenschap dat ze uitzetten in je lichaam en zo het hongergevoel iets kunnen verminderen.
Mix één of twee theelepels azijn in een groot glas water. Drink het niet puur: je slokdarm is daar niet voor gemaakt. Er kan zuur in je longen komen, en dat doet pijn.
Appelazijn gebruiken voor je gezondheid
Veel mensen drinken 's morgens op de nuchtere maag of voor elke maaltijd een glas water met 1 eetlepel appelazijn. Dit zou helpen bij de vetverbranding en bijdragen tot een normale werking van het metabolisme.
Je kan je kalknagels ook aanstippen met appelazijn. Breng de appelazijn twee keer per dag aan met een wattenstaafje. Het is hierbij belangrijk om de kalknagel te blijven behandelen totdat de nagel helemaal is uitgegroeid.