Als uw blaas is weggehaald, krijgt u een andere urineopslag.Dit is een uitwendig stoma, inwendig stoma of nieuwe blaas. Deze worden allemaal gemaakt van een deel van uw darmen. De uroloog helpt u kiezen.
Leven zonder blaas
De arts kan tijdens de operatie een urinestoma aanleggen: een opvangzakje voor urine buiten je lichaam. Je plakt het zakje aan je been en moet het regelmatig legen. Of je krijgt een nieuwe blaas: een neoblaas. Lees verder over een urinestoma of over een neoblaas.
Als de urineblaas is verwijderd, moet uw urine het lichaam op een andere manier verlaten. Dit kan door een urinestoma te maken van een stukje dunne darm. De stoma kan geen urine bewaren, waardoor de urine er vanzelf uitloopt en in een zakje wordt opgevangen.
U krijgt een nieuwe blaas. Dit wordt in medische termen een neoblaas genoemd. De neoblaas komt op de plaats van de originele blaas. Deze wordt op de plasbuis vastgemaakt en de urineleiders worden erop aangesloten.
De blaasverwijdering en het maken van een nieuwe urine-afvoer duren samen 4-6 uur. Hoe lang de operatie precies duurt hangt af van uw situatie en het soort operatie. U blijft 10-14 dagen in het ziekenhuis.
Roken is de belangrijkste risicofactor voor blaaskanker. UITZAAIINGEN Jaarlijks krijgen ongeveer 350 mensen bij diagnose te horen dat de ziekte uitgezaaid is (gemetastaseerd). Patiënten kunnen ook later in het ziekteverloop uitzaaiingen (metastases) ontwikkelen.
De operatie duurt ongeveer 1 uur. U blijft 2-3 dagen in het ziekenhuis. U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Het is belangrijk dat u genoeg vocht binnenkrijgt.
Patiënten met niet-spierinvasieve blaastumoren hebben een grote kans op genezing. Meer dan 90% van de patiënten leeft nog 5 jaar na diagnose. Patiënten met spierinvasieve tumoren hebben een slechtere 5-jaarsoverleving.
Bij 50 tot 70% van de patiënten met een niet-spierinvasief blaascarcinoom komt de tumor terug na behandeling. De kans op terugkeer is het grootst in de hoog-risicogroep. Bij 5 tot 10% van de niet-spierinvasieve tumoren is sprake van een (veelal meer agressieve) carcinoma in situ (CIS).
Bij oppervlakkige vormen van blaaskanker is de kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt gemiddeld 55%. Als u opnieuw oppervlakkige blaaskanker krijgt, kunt u opnieuw op de hierboven beschreven manier behandeld worden en genezen.
Bloed of pijn bij het plassen zijn vaak de eerste klachten van blaaskanker. Blaaskanker groeit meestal langzaam. In het begin hebben de meeste mensen weinig of geen klachten. Blaaskanker wordt daarom vaak toevallig ontdekt.
Blaasverwijdering bij een niet goed functionerende blaas
Het kan zijn dat uw blaas niet meer goed werkt, u ongewenst urine verliest of dat uw blaas veel klachten geeft, maar andere behandelingen niet werken.
Bij een uitwendig stoma draagt u een urinezakje op uw lichaam. Bij een inwendig stoma heeft u een urineopslag in uw lichaam. U moet zelf uw blaas legen met een slangetje (katheteriseren). Bij een nieuwe blaas kunt u gewoon plassen.
Want die is gemaakt voor opslag van urine, en urineleiders en plasbuis voor doorgang.” Niet alleen rokers, ook wie vroeger onveilig in de petrochemische industrie werkte had een verhoogde kans op blaaskanker. Een andere risicofactor is leeftijd. De meeste patiënten zijn tussen de 60 en 75.
Het is vaak onduidelijk hoe blaaskanker ontstaat. Wel is bekend dat bepaalde zaken de kans erop kunnen vergroten: roken. werken met aromatische aminen, een bepaald type giftige stoffen.
In totaal is na 5 jaar nog 56% van de mensen met blaaskanker in leven.De 10-jaarsoverleving is 46%. Mensen met oppervlakkige blaaskanker hebben meestal meer kans op genezing dan mensen met een spierinvasieve blaaskanker. Maar de oppervlakkige vorm komt wel vaak terug.
Als blaaskanker uitzaait naar andere plekken in het lichaam, is dat meestal naar de longen of de botten. Bij ruim 3 van de 10 mensen met uitzaaiingen van blaaskanker zitten de uitzaaiingen in de longen.
Blaastumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren van de blaas worden goedaardige poliepen of benigne papillomen genoemd. De kans dat een tumor in de blaas goedaardig is, is ongeveer 5%. De resterende 95% is kwaadaardig; dan is sprake van kanker.
Blaaskanker is een ziekte die zeker behandeld moet worden. De kans op overleven na de behandeling (prognose) is sterk afhankelijk van het stadium van de ziekte. Niet-spier-ingroeiend blaaskanker is een goed te behandelen ziekte met behoud van de blaas.
Klachten en symptomen blaaskanker
Niet-spierinvasieve blaastumoren veroorzaken geen pijn in de blaasstreek, en leiden zelden tot urinewegklachten. Als wel klachten worden ervaren, dan betreft het vaak: Bloed in de urine (voor zowel mannen als vrouwen de meest voorkomende klacht) Irritatie tijdens het plassen.
Blaaskanker komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar. Roken, het werken of hebben gewerkt met chemische stoffen, evenals chronische urineweginfectie zijn risicofactoren. Er zijn bijna vier keer zoveel mannen als vrouwen met blaaskanker.
Zwaar tillen, zware huishoudelijke werkzaamheden en bijvoorbeeld sporten, zijn activiteiten die u beter kunt vermijden. Fietsen en autorijden kunt u, als u zich beter voelt, weer hervatten. Wij adviseren om tot 6 weken na de operatie extra aandacht te besteden aan het eten van vezelrijke voeding.
De tumor wordt verwijderd met een stalen lisje, waardoor elektrische stroom gaat. De tumor wordt laag voor laag afgeschraapt tot in het gezonde weefsel. Er ontstaat dus een inwendige wond in de blaas. De blaas wordt steeds tot ontplooiing gebracht door een spoelvloeistof in de blaas te brengen.
Welkom bij het AVL Blaaskankercentrum. Blaaskanker is een verzamelnaam van alle soorten kanker die in de blaas voorkomen. In Nederland zijn zo'n 7000 nieuwe gevallen met blaaskanker per jaar.