De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
De binnenunit van een split unit airco produceert ongeveer 20 tot 25 dB. Dit is te vergelijken met het ruisen van boomblaadjes of fluisteren.
Normale airco's: Airco's met een geluid tussen de 50 en 60 dB. Dit kun je vergelijken met het geluid van een koelkast die aanslaat. Stille airco's: Deze zeer stille airco's produceren een geluid tussen de 40 en 50 dB.
Geluid van een binnenunit van een vaste airco zal je vooral op vallen in de slaapkamer. Heel stille binnenunits van vaste airco's produceren minder dan 20 dB. Dat kan je vergelijken met het ruisen van boomblaadjes.
Een mobiele airco produceert tussen de 60 en 65 decibel. Als je dit leest, zegt dit niet zoveel. Een decibel ofwel dB(A) is slechts een maateenheid. Nu moet je weten dat mensen tussen de 0 en 140 decibel kunnen horen.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Heeft u dus last van de zoemende airco van de buren, dan zijn daar geen wettelijke regels voor. Deze wetgeving verandert vanaf juli 2021. Dan worden ook geluidsnormen voor airco's en warmtepompen van particulieren vastgesteld. Voor die tijd, kan dit soort geluidsoverlast wel vallen onder onrechtmatige hinder.
Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco's en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens. Veel airco buitenunits voldoen niet aan deze geluidseis.
De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is. Waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Speel je muziek op je terras, luidkeels vanuit je auto, of vanuit je open slaapkamerraam. Kiezen voor superluidruchtig kan helpen je buren te irriteren, net als het spelen van ongelofelijk irritante of zich herhalende popmuziek waarvan je kunt verwachten dat het in zijn hoofd gaat zitten en hem of haar stapelgek maakt.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.
Kies voor een stille airco van Daikin
De airco's van Daikin zijn fluisterstil: de buitenunit haalt hoogstens 50 decibel, terwijl de binnenunit slechts 25 tot 45 decibel produceert. En da's hetzelfde als het ruisen van bomen.
Met een geluidsniveau van 27 dB en een vermogen van 8.000 BTU is dit onze favoriet. Het strakke design maakt het helemaal af. De Coolbuddy Monoblok 12.000 BTU is de krachtigste airco zonder buitenunit. Met dit vermogen kun je een kamer tot 100m³ verkoelen.
Single Split, stille airco aan de wand (fluisterniveau)
Een Split Airco is stiller, wat best prettig is. In decibel (dB) uitgedrukt komt het bij een Single Split Airco (één binnenunit, één buitenunit), met een vermogen van 9.000 BTU, neer op 21 tot 40 dB, afhankelijk van de ingestelde koelingsstand.