Alinea's worden gescheiden door een witregel. Als je een tekst indeelt in alinea's, leest een tekst veel prettiger. Vaak verdeel je een tekst in drie alinea's. De gebruikelijke indeling is dan: inleiding, kern, slot.
In een alinea bespreek je een thema met betrekking tot je hoofdonderwerp of deelonderwerp. Per alinea ga je in op één kerngedachte en schrijf je een of twee kernzinnen op.Een alinea begint op de volgende regel en springt soms in. Alinea's bestaan altijd uit meer dan een zin en komen in iedere tekst voor.
Een tekst die alleen uit losse zinnen bestaat, is niet vlot leesbaar. Zinnen krijgen in een tekst pas samenhang als ze in alinea's staan. Door een goede alineastructuur kan een lezer de informatie veel gemakkelijker verwerken.
Een alinea is een verzameling zinnen die met elkaar samenhangen. Alinea's zijn als het ware de bouwstenen van je tekst: de kleinere eenheden binnen het geheel. Elke alinea stelt één onderwerp centraal. Elke alinea begint op een nieuwe regel (na een 'return').
Een alinea is een tekstblok van bij elkaar horende zinnen. Een paragraaf is een groter tekstblok van bij elkaar horende alinea's. De alinea's worden in een brief door een witregel gescheiden. Dat hoofdstuk bestaat uit vijf paragrafen.
Elke alinea stelt één onderwerp centraal.Elke alinea begint op een nieuwe regel (na een 'return'). Het woord alinea komt uit het Latijn en betekent letterlijk 'nieuwe regel'. Letterlijk: 'van de lijn af, van de regel af'.
Bij een goed opgebouwde tekst beschrijft het tussenkopje wat de lezer in de alinea kan verwachten. Iedere alinea begint met een kernzin die de belangrijkste informatie van de alinea bevat. Die kernzinnen kun je bovenin samenvoegen tot een informatie lead.
De kernzin bevat de belangrijkste informatie, de kern van wat je wilt zeggen in die alinea. Het beste kun je de kernzin als eerste, tweede of laatste zin opnemen.
van een tekst dat elke te produceren alinea aan tenminste twee eisen moet voldoen: de er in opgenomen informatie moet onder één thema gerangschikt kunnen worden, en het moet duidelijk zijn hoe de aan de orde te stellen informatie aansluit bij de informatie uit de voorafgaande alinea.
Een alinea mag nooit langer zijn dan een pagina. De gewenste gemiddelde lengte is ongeveer zes à zeven zinnen. Bovendien hangt de acceptabele maximale lengte mede af van het teksttype en van de pagina- of kolombreedte.
Selecteer de cel, het bereik of de volledige kolom met de tekstwaarden die u wilt splitsen. Klik op het tabblad Gegevens, in de groep Gegevenshulpmiddelen, op Tekst naar kolommen. Volg de instructies in de wizard tekst naar kolommen om aan te geven hoe u de tekst wilt verdelen over afzonderlijke kolommen.
Gebruik pagina-einden om te bepalen waar een pagina eindigt en waar een nieuwe begint. Plaats de cursor op de plek waar u een nieuwe pagina wilt starten.Selecteer Invoegen > Pagina-einde.
Als er bij een tekst een afbeelding staat, is het natuurlijk belangrijk dat de afbeelding past bij het onderwerp van de tekst. De eerste alinea van een tekst wordt ook wel de inleiding of de lead genoemd. In de eerste alinea lees je waar de tekst over gaat.
Klik op het pijltje rechtsonder in het Start lint bij het Alinea venster. Klik vervolgens op het tabblad Inspringingen en afstand. Naast de mogelijkheid om hier de uitlijning en de afstand voor- en na de stijl aan te passen kunt u hier ook de inspringing aanpassen.
De kern is het stuk tekst waarin de boodschap duidelijk moet worden en bestaat uit verschillende alinea's. Ook kun je gebruik maken van tussenkopjes. De feitelijke informatie over het onderwerp met de uitleg staat centraal. Denk goed na welke volgorde het meest logisch is om de boodschap goed over te brengen.
Een alinea is ingeklemd tussen twee regels wit. Of twee halve regels wit. Soms begint een alinea met een inspringer. Soms wordt ze aangekondigd door een subtitel.
Een nieuwe alinea begin je als aan twee voorwaarden is voldaan: – er begint een nieuw (sub)onderwerp in de tekst;– sinds de vorige nieuwe alinea zijn er al heel wat zinnen gevolgd (bijvoorbeeld zes à zeven).
Klik met de rechtermuisknop op het tekstvak, de tijdelijke aanduiding of de rand van de vorm en klik op Vorm opmaken. Klik op Kolommen, voer het aantal kolommen in het vak Getal in en de ruimte tussen elke kolom (in inches) in het vak Afstand .
Ga naar Indeling > einden.Kies het gewenste type sectie-einde:Volgende pagina Sectie-einde start de nieuwe sectie op de volgende pagina. Doorlopend Met sectie-einde wordt de nieuwe sectie op dezelfde pagina gestart.
De indeling van een tekst
De meeste teksten hebben de indeling: inleiding, kern en slot. De inleiding en het slot bestaan meestal beide uit maar één alinea. De kern bestaat daarentegen uit een aantal alinea's. In de alinea's worden alle deelonderwerpen besproken.