Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De gevolgen van een te lage waterdruk kunnen zijn: water pompt niet goed rond. Radiatoren worden niet (goed) warm. U heeft geen warm water.
Een normale waterdruk bij u thuis zit tussen de 2,5 – 4,0 bar in. Vanaf 3,5 bar heeft een goede waterdruk. Het hangt ook van de hoogte af, per 10 meter verliest u 1,0 bar aan druk. Het hoeft niet altijd aan de watermaatschappij te liggen of een een slechte waterdruk heeft.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Wij raden aan om ten minste eens per jaar uw ketel te vullen. Bij een wat oudere ketel kan dit twee keer per jaar nodig zijn. Wanneer het vaker nodig is en u bijvoorbeeld maandelijks uw cv-ketel moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Ook moet u uw cv vullen wanneer u uw installatie ontlucht.
Na het bijvullen is het belangrijk om uw radiatoren te ontluchten. Het ingestroomde water bevat namelijk altijd zuurstof. De lucht kan zorgen voor vreemde geluiden en een installatie die niet optimaal werkt. Ook het ontluchten van uw radiatoren kunt u eenvoudig zelf doen.
Vrijwel de enige manier om de waterdruk te verhogen is met een drukverhogingspomp. Het water komt de pomp binnen en wordt dankzij een efficiënt waaiersysteem met een verhoogde druk uit de pomp geslingerd. Hiermee verhoog je de waterdruk voor een comfortabele regendouche of zelfs voor een beregeningsinstallatie.
Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Om de cv-ketel druk te verminderen moet je de ketel ontluchten. Het laten ontluchten van je cv-ketel is net zo gemakkelijk als het bijvullen. Je hebt een doekje nodig en een ontluchtingssleuteltje om aan de slag te kunnen.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt. Daarnaast is de waterdruk afhankelijk van de afstand tussen uw huis en het pompstation. Hoe groter de afstand, hoe lager de druk. Iedere meter extra levert drukverlies op.
Als u uw huidige douchekop van de douche afschroeft kunt u met een emmer en een stopwatch meten hoeveel liter water per minuut er uit uw huidige douche komt. Door hem zonder douchekop te laten stromen ziet u ook meteen of de afvoer voldoende capaciteit heeft voor deze waterstroom.
Verhoog de waterdruk met een waterdrukverhoger
Een waterdrukverhoger is in de meeste gevallen dé oplossing voor drukverhoging op de waterleiding. Deze pomp kan direct na de watermeter geplaatst worden en zorgt ervoor dat binnenkomend water via een waaiersysteem met verhoogde druk uit de pomp komt.
Waterdruk. Heb je een goede waterdruk dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen last van een waterbesparende douchekop die werkt met beluchting. Heb je wel al een lage waterdruk dan is een pulserende douchekop een betere optie voor je.
Een Cv-lekkage opsporen kan bijvoorbeeld door een ultrasoon meting. Bij deze techniek wordt het geluid van de leidingen gemeten. Een grote lekkage heeft een lagere toon en een kleine lekkage en hoge toon. Om deze tonen te horen heb je professionele apparatuur nodig.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
Wanneer je de CV ketel vaker moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. Dit hoeft niet eens een hele grote lekkage te zijn. Het drukverlies kan bijvoorbeeld al ontstaan door een niet goed aangedraaide koppeling of een lekkage in de CV ketel.
Haal de deksel van de drukschakelaar af. De schroef in de grote veer, bestuurt zowel de inschakel- als de uitschakeldruk. Naar rechts draaien verhoogt beide waarden, naar links verlaagt beide waarden. De schroef in de kleine veer bestuurt enkel de uitschakeldruk.
De Mooiwater Mini Booster is de meest voordelige oplossing om de waterdruk in uw huis te verhogen. De waterdrukverhoger leveren wij vanaf € 299,-. Dit is inclusief handige ophangbeugel.
De waterdruk in je cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar staan. Met een druk lager dan 1,2 bar kom je zeker in de problemen. Vul in dat geval het water in je ketel bij tot 1,8 bar, ontlucht de ketel en controleer of er weer warm water uit de kraan komt.
Wij raden aan om minimaal één keer per jaar de verwarmingsinstallatie te ontluchten om eventuele defecten vroegtijdig te voorkomen. Je dient je cv ketel te ontluchten wanneer: De verwarming rare geluiden begint te maken. De radiatoren niet warm genoeg worden of langzaam opwarmen.
De meeste cv-ketels hebben daarom een resetknop die vaak voor- of onderaan het toestel te vinden zijn. Het kan ook zijn dat de resetknop achter een klepje zit. Bij de knop staat vaak het woord 'reset', een sterretje of de letter R. Hou de resetknop zo'n 5 seconden in en je cv-ketel start opnieuw op.
Cv-ketels regendouche: CW4, CW5 of CW6
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is.