Quadrupel is een zwaar bovengistend bier met een alcoholpercentage van 10% of meer. Hiermee bevat quadrupel een hoger alcoholpercentage dan dubbel en tripel. Er is weinig overeenstemming over de status van quadrupel als afzonderlijke biersoort.
Wat is quadrupel bier? Het hoge alcoholpercentage van quadrupel bier komt in de buurt van de hoeveelheid alcohol in wijn. Omdat bier gerst bevat, worden quadrupel en andere sterke bieren ook wel 'gerstewijn' of Barley Wine genoemd. Brouwerij La Trappe introduceerde in 1991 de naam 'quadrupel'.
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid.
Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
Maar het strafste bier ooit gebrouwen heeft maar liefst een alcoholpercentage van 70% en dat is zelfs straffer dan Vodka. Het record staat op naam van de Nederlandse brouwerij 't Koelschip uit Almere met het bier 'Mystery of Beer'.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Waar de term tripel vandaan komt is niet helemaal bekend. Bekendste verklaring is toch wel dat tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam 'tripel' werd voor het eerst gebruikt in 1936 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle. Ze brouwden toen hun sterkste biertje voor de opening van hun nieuwe brouwzaal.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
WAT IS DUBBEL BIER? Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Barley wine wordt gebrouwen met verschillende soorten mout, waaronder karamelmout en soms donkere moutsoorten. Daarnaast wordt er suiker, gist, water en hop toegevoegd. Geroosterde of chocolade moutsoorten mogen nooit overheersend zijn in deze bieren.
Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn. Dit zorgt ervoor dat elke Grand Cru voor een nieuwe smaak verrassing zorgt.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Stoofvlees met frietjes
Bij het bereiden komt er uiteraard al bruin bier aan te pas, maar volgens de bierkenners maakt een apart geserveerd fris, bruin bier het gerecht helemaal af. Erwin raadt specifiek aan om er een Oude Ichtegemse Grand Cru van Brouwerij Strubbe (Oud Bruin) bij te drinken.
Zoek zoveel mogelijk naar overeenkomsten in de smaak van bier en gerechten. Bijvoorbeeld een salade met een vinaigrette zal beter combineren met een Gueuze, Vlaams rood (bijvoorbeeld Rodenbach), Witbier of Fruitbier, dan met een volmondig Adbij- of Trappistenbier of een zoetig bier.
Gourmet. Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.
Jan Nijboer van brouwerij t Koelschip uit Almere heeft het zwaarste bier ter wereld gebrouwen. Het bier Obilix bevat maar liefst 45 procent alcohol! Afgelopen tijd schreven we al vaker over extreem zware bieren. Sink the Bismarck met 41% alcohol en Tactical Nuclear Penguin met 32% alcohol waren eerder in het nieuws.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.