De meeste olijfboeren in deze landen oogsten de olijven met de hand. Ze gebruiken handmatige of elektrische apparaten die de takken schudden, waardoor de olijven in de grond vallen. Vervolgens verzamelen ze de olijven, doen ze in speciale zakken/kratten en leveren ze meestal dezelfde dag nog bij de molen.
Je moet precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit zoeken, en dat terwijl je in evenwicht moet kunnen blijven op een dun laddertje van eikenhout. Het wil dan ook weleens helpen om de olijfboom heel voorzichtig heen en weer te schudden, vaak komen de olijven dan zo uit de boom vallen.
De olijven, zowel de pit als het vlees, worden eerst gemalen en gekneed, veelal tussen twee molenstenen. Hierbij ontstaat een specifieke smaak. Hierna worden de olijven geperst op een hydraulische pers. Het sap wat hierbij vrijkomt wordt opgevangen.
De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart. Zwarte olijven kunnen direct geweekt worden in een oplossing van water, zout en azijn.
De traditionele manier van oogsten gaat met de hand. Sommige takken die te hoog zijn worden geschud en de olijven worden als besjes van de takken geritst. Op de grond onder de bomen liggen netten om de olijven op te vangen. In kratjes worden ze vervolgens naar de coöperatie gebracht voor de productie van olijfolie. .
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
Olijven. Rauwe olijven zullen je niet ziek maken of doden, maar je zal het waarschijnlijk ook niet rauw willen eten. Rauwe olijven direct van de boom bevatten een stofje, oleuropein, waardoor ze erg bitter smaken. Door het te pekelen wordt het stofje afgebroken en krijg je die heerlijke olijfsmaak.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven.
Door zwarte olijven simpelweg in een jute zak te bewaren, zodat er voldoende lucht bij de olijven kan komen, fermenteren de olijven na een aantal weken vanzelf. Ze krijgen hierdoor wel een sterkere smaak.
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Het gebied heeft al jaren last van de Xylella-bacterie, die het voorzien heeft op olijfbomen. Daardoor was de prijs voor olie uit die regio al gestegen, aldus Gregor Christiaans van Olijfbedrijf, een horecagroothandel gespecialiseerd in mediterrane producten en importeur van olijfolie.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom. Olijven worden geoogst als deze bijna rijp zijn.
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Zwarte olijven die geen pit hebben, bestaan eigenlijk niet. Ze krijgen alleen die kleur door de toevoeging van E597. “Groene, onrijpe olijven zijn zeker niet slecht, maar als je écht goede olijven wilt eten, dan moet je zwarte mét pit nemen. En dan liefst olijven die natuurlijk gefermenteerd zijn.
Chemisch proces
Om groene olijven te kunnen verkopen als 'zwarte' olijven, worden de olijven voorzien van een bijtende soda - een soda die in de bouwmarkt te vinden is als gootsteenontstopper - om de bittere smaak te lozen. Na het chemische proces worden de olijven gekleurd met ijzergluconaat (E579 ).
Herkomst. De herkomst van de olijfboom ligt rond de oostelijke landen van de Middellandse zee. Rond 600 voor Christus verspreidt de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Spanje en Italië. Ook in Nederland zijn olijfbomen te vinden.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Gezond hart
Olijven bevatten geen cholesterol, helpen tegen hartkloppingen en verkleinen de kans op diverse ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Kookt u regelmatig met olijfolie? Dan krijgt u onverzadigde, gezonde vetten binnen en triglyceriden (een vet die aderverkalking stimuleert) neemt af in uw bloed.
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.
Over het algemeen bevatten olijven waar de pit nog in zit, veel meer smaak. Ontpitte olijven liggen op zout water dat de binnenkant van de olijf kan binnendringen. Hierdoor kan deze papperig worden en wordt de opname van zout vergroot. Die zoute smaak kan subtielere smaken maskeren.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot.
"Staan olijven in de Schijf van Vijf?" ð§ Olijven bevatten best veel zout en staan daarom niet in de #SchijfvanVijf. Een schaaltje olijven is een weekkeuze. Als je eet volgens de Schijf van Vijf kies je maximaal drie keer in de week voor een weekkeuze.