In totaal mag je drie keer deelnemen aan een selectieprocedure van de opleidingen Geneeskunde in Nederland.
Je kunt maximaal 1x meedoen met de selectieprocedure Bachelor Geneeskunde AMC-UvA. Landelijk mag je je maximaal 3x meedoen met een selectieprocedure voor een Geneeskunde opleiding. Wil je hier meer over weten? Check dan de website van de Rijksoverheid website.
Je hebt per opleiding 3 selectiepogingen. Je mag dus 3 keer meedoen aan de selectie voor bijvoorbeeld Geneeskunde, daarnaast ook 3 keer voor Tandheelkunde, 3 keer voor Fysiotherapie enz. Dit is het landelijk maximum.
Je mag maar één keer deelnemen aan de selectieprocedure voor de studie Geneeskunde of Tandheelkunde in Groningen. Wanneer je op 15 januari staat ingeschreven in Studielink voor de opleiding in Groningen, telt dat als deelname ook als je later besluit toch niet deel te nemen.
In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).
Voor in totaal 2785 plekken kwamen 10.726 aanmeldingen binnen bij StudieLink. 8552 kandidaten deden ook écht mee met de decentrale selectie. 33 procent van hen hoort op vrijdag 15 april dat ze in principe kunnen starten met de opleiding.
De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.
Er zijn wel mensen die het moeilijk vinden maar dat is omdat je vaak heel veel moet lezen en dat dan ook nog allemaal uit je hoofd moet leren. Maar als je daar goed in bent, en je kunt ook nog een beetje logisch na denken valt het allemaal wel mee.
Na 6 jaar, dus na je arsten examen, ben je een basisarts. Als basisarts mag je nog niet veel doen. Eigenlijk net zo veel als een co schapper. Na de artsen examen ga je specialiseren voor bijvoorbeeld cardioloog, gynaecoloog, internist, kinderarts.
Ja, dat is wel mogelijk. Toen ik geneeskunde studeerde zat er in mijn jaar een man van 50, die voor een carriereswitch had gekozen. Hij heeft de studie ook afgemaakt. Voordat je gaat beginnen moet je wel een aantal zaken goed regelen.
Kandidaten die gemiddeld gelijk aan of hoger scoren dan een 8.00 voor de SE-cijfers van bovengenoemde vakken samen (dus niet voor ieder vak apart) én die voldoende scoren op het onderdeel motivatie op het deelnameformulier worden direct geselecteerd voor de opleiding Geneeskunde: deze kandidaten hoeven geen toetsen te ...
Waar kun je studeren? De opleiding geneeskunde kun je volgen aan de acht medische faculteiten in Nederland: Amsterdam UvA, Amsterdam VU, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.
Vanaf 2017 is de loting, of numerus-fixus, zelfs officieel afgeschaft en zijn de universiteiten verplicht hun kandidaten middels decentrale selectie te selecteren. Vanaf dan betekent het ook niet meer zonder meer dat scholieren met gemiddeld een 8,0 of hoger direct geplaatst zullen worden.
Van alle eerstejaars geneeskundestudenten in Utrecht, gaat 98% door naar het tweede studiejaar. Van degenen die doorgaan naar het tweede studiejaar, haalt in Utrecht 80% binnen vier jaar een wo-bachelordiploma of hoger.
Dit nummer geeft aan waar je op de ranglijst staat. Heb je rangnummer 1? Dan sta je helemaal bovenaan de lijst. Heb je nummer 365, dan zijn er 364 andere kandidaten die boven jou staan.
De numerus fixus is er om ervoor te zorgen dat studenten op de juiste plek terecht komen en is dus in het belang van elke onderwijsinstelling en van de student. Voor sommige opleidingen is het nodig om alleen de beste en meest gemotiveerde studenten toe te laten. Bijvoorbeeld omdat: De opleiding te duur is.
Zowel wiskunde A als B geven toegang. Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
Om toegelaten te worden met een HAVO diploma, dien je eerst een HBO propedeuse te behalen in combinatie met de VWO deelcertificaten of universitaire testimonia. Heb je geen VWO diploma en geen HBO propedeuse en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een Colloquium Doctum.
De numerus fixus zorgt ervoor dat wie is ingeloot, ook echt aan de studie begint: hoewel er soms twijfel bestaat, is de druk om door te gaan met de studie erg groot. Toch besluiten jaarlijks zo'n 300 geneeskundestudenten te stoppen met de opleiding.
De opleiding Geneeskunde heeft de volgende sterke punten: We hechten veel waarde aan een goede wetenschappelijke basis. Tijdens de studie wordt daarom veel aandacht gegeven aan wetenschappelijke vorming. In het Leids Universitair Medisch Centrum zijn onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg sterk met elkaar verbonden.