Het duurt ongeveer 5 tot 7 jaar voordat een (regeneratief) geneesmiddel voor het eerst op mensen wordt gebruikt in een studie. Voordat het in de reguliere gezondheidszorg beschikbaar is, gaat er vaak wel 10 tot 20 jaar overheen.
Een fabrikant heeft een vergunning nodig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) om een medicijn op de markt te mogen brengen. Het CBG of het EMA beoordeelt het nieuwe medicijn hiervoor op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit.
Productie van medicijnen
Een medicijn produceren is een ingewikkeld proces. Daarbij worden vaak allerlei ingrediënten gemengd, bewerkt, opgelost of gekookt. Stoffen reageren met elkaar, tot uiteindelijk de werkzame stof ontstaat. Dat proces doorloopt vaak heel veel stappen.
De halfwaardetijd is de tijd die nodig is om de hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed te halveren. Een verlengde halfwaardetijd betekent meestal dat de omzetting van het geneesmiddel of de uitscheiding van het geneesmiddel verminderd is, bijvoorbeeld door een sterke binding aan plasma eiwitten.
Het duurt een paar weken voordat de medicijnen werken. Helaas kunnen bijwerkingen wel meteen optreden. Hierdoor is het soms moeilijk om de therapie vol te houden. Voor een goed evenwicht tussen werking en bijwerking is het belangrijk een juiste dosis te vinden.
India en China hebben zich de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot de grootste medicijnen-fabrikanten. Volgens deskundigen produceren beide landen 80 à 90 procent van alle geneesmiddelen. De Chinezen maken veelal de grondstoffen, api's genoemd. Api is de werkzame stof.
Injecteren in de bloedbaan (intraveneus) is de meest directe wijze van toedienen. Met een injectienaald wordt het medicijn rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. Injecteren leidt snel tot het gewenst effect, soms al binnen enkele seconden.
Bij intraveneuze toediening wordt het farmacon rechtstreeks in het veneuze vaatstelsel gebracht. Op deze wijze wordt het snelst een systemisch effect bewerkstelligd en deze route is vaak een eerste keuze bij levensbedreigende situaties.
Metabolisme van medicijnen
In het geval van medicijn- of farmacagebruik worden met 'metabolieten' de eindproducten bedoeld die na het metabolisme van het ingenomen medicijn (biotransformatie) overblijven. Metabolisme (verwerking) van medicijnen en veel andere lichaamsvreemde stoffen vindt plaats in de lever.
In de geneesmiddeltekst wordt het begrip Tmax vermeld: de gemiddelde tijd die het geneesmiddel nodig heeft om de maximale plasmaconcentratie (Cmax) te bereiken. De mate van absorptie is een belangrijke kinetische parameter en bepaalt mede de grootte van de biologische beschikbaarheid.
Medicijnen worden vaak geneesmiddelen genoemd. Geneesmiddelen worden soms wel en soms niet vergoed vanuit het basispakket. De Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaalt welke medicijnen voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.
Paracetamol is de meest geslikte pijnstiller ter wereld. Alleen al in Nederland gaat het jaarlijks om 2 miljard pillen, poeders en drankjes. Ongeveer de helft hiervan gemaakt door farmaceut Apotex in Leiden.
Toen arts-onderzoeker Alexander Fleming op 3 september 1928 zijn laboratorium binnenliep, kon hij niet vermoeden dat hij op het punt stond een ontdekking te doen die de levens van miljoenen mensen zou redden.
Het medicatieproces bestaat uit zes stappen: voorschrijven, ter hand stellen/afleveren, opslag/beheer, gereed maken, toedienen/registreren, evaluatie.
Een apotheker, ook wel aangeduid als farmaceut, is een deskundige op het gebied van geneesmiddelen.
De farmaceutische industrie in Nederland is een belangrijke sector die zich richt op onderzoek, ontwikkeling en productie van innovatieve geneesmiddelen en vaccins. De top 5 farmaceutische bedrijven in Nederland, Janssen Pharmaceutica, MSD, Pfizer, Roche en Novartis, spelen hierin een belangrijke rol.
Tabletten met verlengde afgifte (te herkennen aan XR): slik de tablet in zijn geheel door zonder te kauwen. Deze tabletten mogen niet met voedsel worden ingenomen.
Bij parenterale toediening via een injectie is er een directe, snelle werking, het is nauwkeurig te doseren en het kan plaatselijk ingespoten worden.
Mag ik paracetamol met andere medicijnen gebruiken? Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die paracetamol bevatten. Controleer altijd de samenstelling van middelen zonder recept. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol.
Uit de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR) blijkt dat de meeste medicatiefouten optreden bij parenterale geneesmiddelen. Dit zijn alle geneesmiddelen die worden geïnjecteerd. Bijna de helft van de geregistreerde fouten vindt plaats tijdens het toedienproces.
Check of de vijf basisregels kloppen: juiste cliënt, juiste tijdstip, juiste medicijn, juiste tijdstip, juiste manier van toedienen en juiste dosis; Voorkom als zorgverlener direct huidcontact met het medicijn.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
De rangeer-, Z- of Zig zagtechniek is een andere techniek om loodrecht intramusculair te injecteren. Deze techniek voorkomt terugvloeien en/of irritatie van geïnjecteerde vloeistof in het onderhuidse bindweefsel.