Urine bevat namelijk relatief grote hoeveelheden ureum (tot >90% van de N in urine kan van ureum afkomstig zijn), en na contact met mest wordt dit ureum zeer snel omgezet naar NH3. Dit gebeurt door urease (een enzym dat in de mest gevormd wordt door bacteriën).
Wanneer uitwerpselen en urine van koeien of varkens zich mengen, ontstaat er veel methaangas en ammoniak. Maar als de urine en mest gescheiden blijven kunnen de broeikasgasuitstoot en de ammoniakvorming met wel 75 procent afnemen.
Koeienmest bevat namelijk fosfaat en nitraat. In beperkte mate geen probleem, maar een teveel is schadelijk voor de bodem, water en luchtkwaliteit. Om de milieu-impact van het huidige mestoverschot te beperken zijn er striktere regels ingevoerd die de uitstoot van fosfaat en nitraat moeten reduceren.
Het ureumgehalte in de melk is een indicator voor de stikstofbenutting van uw koeien. In combinatie met het eiwitgehalte geeft dit kengetal u op rantsoenbasis een indruk van de balans tussen eiwit en energie. Schommelingen in ureumgehalte als gevolg van variatie in grasopname in het weideseizoen zijn onvermijdelijk.
Zout is een onmisbare voedingsstof in het rantsoen van de melkkoe. Zout speelt onder andere een rol bij de vruchtbaarheid, de melkgift en de algehele gezondheid van de melkkoe. Een melkkoe verliest relatief veel zout doordat zij melk produceert.
Een koe die te weinig mineralen binnen heeft gekregen neemt gewoon een hap zand.
Een liksteen wordt gezien als een voer technisch additief dat vee naar believen zelf in kan nemen. Hierdoor wordt het zoutgehalte van de koeien op peil gehouden. Dit is voor boeren gemakkelijk te doen door het ophangen van likstenen. Deze hebben we bij Eurosalt voor weidedieren en zijn razend populair.
beter gezegd, hoe komt ureum in melk? Ureum ontstaat bij een overmaat aan pensaf- breekbaar ruw eiwit en/of een tekort aan pens- afbreekbare koolhydraten. De overmaat aan pensafbreekbaar ruw eiwit kennen we ook on- der de naam OEB (Onbestendig Eiwit Balans). Onbestendig eiwit wordt in de pens afgebro- ken tot ammoniak.
Ze worden in de lever afgebroken tot bouwstenen (aminozuren) die weer worden gebruikt voor de aanmaak van andere eiwitten die het lichaam nodig heeft.
Om deze klachten te voorkomen en/of te verminderen moet de voeding een aangepaste hoeveelheid eiwit bevatten. Dat wil zeggen: • niet te weinig voldoende eiwit om bouwstoffen te leveren voor het lichaam. niet te veel niet zó veel dat het ureumgehalte in het bloed te hoog wordt.
De koe stoot ongeveer evenveel broeikasgas uit als een gemiddelde auto die 25.000 km per jaar rijdt. Dus als je iets minder rijdt, wat de meesten van ons doen, stoot hij 1,5 tot 2 keer zoveel uit als het gemiddelde autogebruik van een gezin. Hoeveel koeien zijn er op de planeet? In Nederland zijn er 4 miljoen.
Aan de achterkant van de koe, tussen de uier en de vulva, loopt een zenuw. Wanneer die zenuw wordt gestimuleerd door er over te wrijven, gaat de koe spontaan plassen. Het bedrijf ontwikkelde een vrijhangende urinebak die achter de koe geplaatst kan worden, bijvoorbeeld wanneer de koe vreet in de krachtvoerbox.
Te veel ammoniak is ook schadelijk voor de mens. Maar in de buitenlucht is de ammoniakconcentratie bijna nooit zo hoog dat mensen er last van hebben. Ammoniak kan in de lucht samen met stikstof- en zwaveloxiden wel worden omgezet in fijnstof. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.
Wanneer uitwerpselen en urine van koeien of varkens zich mengen, ontstaat er veel methaangas en ammoniak. Maar als de urine en mest gescheiden blijven kunnen de broeikasgasuitstoot en de ammoniakvorming met wel 75 procent afnemen.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem. De meeste uitstoot van ammoniak komt dan wel van de boeren, maar ze zijn zeker niet de enige die ammoniak uitstoten.
Ammoniak ontstaat uit ureum die in urine aanwezig is. Dit proces wordt versneld door het enzym urease. Urease zit in mest en wordt gemaakt door micro-organismen. Ureum, die in urine aanwezig is, wordt op de stalvloer en in de mestkelder door het enzym urease omgezet in ammonium (NH4+).
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Ja, het bestaat dus in de vorm van ureum. Zoals de naam al suggereert, wordt het in geval van een overschot afgescheiden via de urine. Het is daarom een natuurlijke, lichaamseigen stof die wordt geproduceerd door de lever tijdens de eiwitstofwisseling.
Ureum, in concentraties beneden 6 gram per liter, zoals bij uremische patiënten gevonden worden, is vermoedelijk niet levensgevaarlijk.
Lactose zorgt ook voor het handhaven van de osmotische waarde van melk. Als er lekkage is en er meer mineralen naar de uier lekken, maakt de koe minder lactose aan, waardoor het gehalte in de melk daalt. Is het celgetal goed, dan kan de oorzaak in de voeding liggen.
Het melkvetgehalte is doorgaans hoog aan het begin. Droge, suikerrijke kuilen en een hoog aandeel ruwvoer in het rantsoen verhogen de vetproductie. Daarnaast kan je het vetgehalte verhogen door het voeren van pensbestendige vetten.
De rode liksteen bevat naast zout o.a. magnesium, koper, zink, selenium, jodium en ijzer. De witte variant is meestal bedoeld voor melkvee en bevat naast zout o.a. magnesium, koper, zink, selenium en jodium.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden. Niets is minder waar!