Beschermt tegen spetters. Het deksel past zich aan de melkopschuimer Aeroccino aan.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Als de melk in de beker zit, doe je de deksel erop en druk je op het knopje.Daarna schuimt en verwarmt de melkopschuimer de melk voor je op. Binnen een minuut staat er warme melk met daarbovenop een melkschuimlaag voor je klaar. Met sommige melkopschuimers zet je ook koud melkschuim voor een ijskoffie.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Heb je echt last van hardnekkige, opgedroogde melkplekken? Probeer dan een beetje water in de melkopschuimer te laten weken om de verbrande melk daarna weg te vegen. Als het nodig is, kun je een houten of kunststof lepeltje gebruiken om de melk voorzichtig weg te schrapen.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Gebruik zeep en koud water om de opschuimer schoon te maken en veeg de binnenkant van de kan schoon met een vochtige, niet-schurende spons of papieren handdoek om melkresten te verwijderen . Achtergebleven melkresten kunnen brandplekken veroorzaken wanneer u de Aeroccino opnieuw gebruikt. Houd de gardes schoon om een goede rotatie en circulatie van warmte te garanderen.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Als de stoompunt te veel wordt blootgesteld of boven het oppervlak zit, worden er grote luchtstoten in de melk gedwongen, waardoor er grote, onhandelbare bellen ontstaan . Als de stoompunt helemaal niet wordt blootgesteld, zal het oppervlak niet breken; de melk zal nog steeds opwarmen door de hete stoom, maar er zal geen lucht worden ingebracht, wat betekent dat er geen schuim ontstaat.
Melk opschuimen met de hand met een garde
Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Er kunnen een paar redenen zijn waarom uw melk niet goed schuimt. Controleer eerst de temperatuur van uw melk . Koude melk schuimt het beste wanneer deze is opgewarmd tot ongeveer 150°F (65°C). Wanneer de melktemperatuur niet precies goed is, schuimt deze mogelijk niet zo effectief.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
De melkkan zit verstopt
In het geval van een automatisch melksysteem kan het deksel van de melkkan verstopt raken. Dit wordt meestal veroorzaakt door melkvetten en opgedroogde melkresten.
Wanneer je warmte aan melk toevoegt, breken de suikers af, waardoor de melk veel zoeter wordt. Als je het echter overdrijft , kan het gaan schiften, zuur smaken en het schuim verpesten.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Til de kan een paar centimeter omhoog en plaats hem zo dat de stoompijp zich dicht bij de zijkant van de kan en onder het oppervlak van de melk bevindt.Kantel de kan vervolgens lichtjes . Dit zou een draaikolkachtig effect in de container moeten veroorzaken dat bubbels zal afbreken en dichter, gladder schuim zal creëren.
Waarschuwing: U krijgt een minderwaardig schuim als u melk een tweede keer stoomt . Train uw personeel om alleen de hoeveelheid melk te stomen die ze nodig hebben voor de drank(en) die op dat moment worden gemaakt. Omdat het constant weggooien van melk duur kan worden, begrijpen we dat het niet altijd praktisch is om al gestoomde melk weg te gooien.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
Heb je wel eens gewone havermelk gebruikt om schuim van te maken voor je cappuccino? Goede kans dat dit mislukt is, want het schuimt voor geen meter. Havervlokken bevatten namelijk totaal geen vetten, die je wel nodig hebt, en daarnaast zit er per 100 gram ook slechts 1,1 gram eiwitten in. Dit is te weinig.
De brandplek die soms op de bodem van de melkopschuimer verschijnt, zijn melkeiwitten die zich op het verwarmingselement verzamelen en verbranden . Met zorgvuldige reiniging na elk gebruik wordt dit voorkomen.
Voor optimaal melkschuim, wordt lang houdbare volle of halfvolle melk op gekoelde temperatuur (4-6 °C) aangeraden. Het gebruik van speciaal verrijkte soorten melk, gepoederde melkvervangers of gearomatiseerde melk wordt afgeraden om te gebruiken in de Aeroccino melkopschuimer.
Citroensap of zelfs witte azijn gemengd met water kan wonderen doen als het gaat om het schoonmaken van verbrande melkresten. Voeg een kleine hoeveelheid toe aan de opschuimer voordat u deze in warm water legt om opnieuw te weken.