Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Een duikcomputer of duiktabel helpt duikers om te plannen hoe lang hun oppervlakte-interval moet zijn en hoe lang ze veilig kunnen duiken op bepaalde diepten. De meeste oppervlakte-intervallen duren ongeveer 40 tot 60 minuten.
Bij meerdere dagen duiken achter elkaar of meerdere duiken op een dag wordt zelfs aangeraden 18 uur te wachten voordat je weer gaat vliegen. Hoe langer het interval tussen de duik en de vlucht, des te kleiner is de kans op decompressieziekte (zie decompressieziekte op de site).
Bij 9 meter is de maximaal veilige tijd, de nultijd, die je daar kunt blijven 300 minuten, zie de rode cirkel. Dus 5 uur. Ga je naar 15 meter diepte, dan kun je daar maximaal 75 minuten blijven, als je het veilig wilt houden. Blijf je langer dan zou je deco-stops moeten maken.
Geen lichamelijke inspanning na de duik
Ga in de eerste uren na een duik lichamelijke inspanning uit de weg. Na de duik is er in de lichaamsweefsels een verhoogde hoeveelheid stikstof aanwezig, die langzaam wordt afgegeven. Deze hoeveelheid reststikstof is niet gevaarlijk wanneer het maar langzaam wordt afgegeven.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren.
En in veel gevallen heb je al onder water geplast in je pak omdat de druk te groot werd in je blaas.Je hebt dus een ondervulling van je vaatstelsel. Deze hele gang van zaken verklaart al de vermoeidheid na het duiken. Dit is onafhankelijk van diepte en tijd.
Beginnen bij het begin: Open Water duikers
De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte. Vervolgens heb je de laatste twee duiken van jouw cursus. De diepte van deze duiken in maximaal 12 meter.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min.18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen. Andersom kom je tijdens een vliegreis niet onder verhoogde druk, dus neem je ook niet meer stikstof op in je lichaam.
Vaak wordt gedacht dat duiken een dure hobby is. Dit vaak gehoorde 'vooroordeel' is niet geheel juist. Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur.
Hoe lang je moet wachten met duiken en vliegen
Twee duiken of meer per dag, wacht dan 18 uur. Veiliger is altijd 24 uur wachten voordat je vliegt.
Verplicht wanneer je dieper dan 30 meter duikt. Verplicht als je binnen 3 drukgroepen van de geen decompressielimiet duikt. een stop van 3 minuten (minimaal) in een diepte tussen de 3 en 6 meter (bij PADI houden we 5 meter aan)
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Stel je duikt met een 10 liter fles gevuld met 200 bar lucht op 10 meter diepte en aan het einde van de duik houd je 40 bar over. Je duikt 50 minuten. In die 50 minuten verbruik je dan dus 200-40 =160 bar.
Per jaar overlijden 4 tot 5 Nederlanders tijdens het duiken. Soms door iets onverwachts onder water, maar vaker door domme pech: een hartaanval bijvoorbeeld.
De meerderheid van Duikers verdient een salaris tussen € 1.894 en € 3.695 per maand in 2024.
De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Victor Vescovo is met een mini-onderzeeër naar het diepste punt van de Stille Oceaan gedoken. Hij dook op 28 april naar 10.928 meter in de Marianentrog, 16 meter dieper dan het vorige record.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Daarom beschikken duikers over een manometer die precies aangeeft hoeveel lucht er in hun duikfles zit. Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.
duiken [dook|gedoken] {werkwoord}
dive [dived|dived] {ww.}
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
* Het drinken van koolzuurhoudende dranken of het eten van bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kool / bonen / noten / gefrituurd voedsel) geeft gasproductie bij de vertering. * Bij het kauwen van kauwgom kan extra lucht ingeslikt worden en in de maag terecht komen.
Bij 16 van deze duikongevallen ging het om een decompressie-ongeval. Ook bij getrainde duikers kan decompressieziekte voorkomen; het risico per duik is ongeveer 0,010-0,019% voor recreatieve duikers, 0,030% voor duikers van de marine en 0,095% voor beroepsduikers.