De zaden kun je gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd eten en hebben een pittige smaak. Zonnebloempitten zijn ook erg lekker in een salade. Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers.
Je kan een zonnebloem drogen ter decoratie of voor gebruik van de zonnebloemzaden/zonnebloempitten. Wil je zonnebloemen drogen ter decoratie dan zijn de kleine/ middelgrote zonnebloemen hier het beste voor geschikt. Oogst de zonnebloem wanneer deze voor een deel geopend is en snij de steel af op de gewenste hoogte.
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
De maand oktober staat bij mij altijd in het teken van ZADEN! Dit is het moment om zaden te oogsten, zodat je deze in het nieuwe moestuinseizoen weer kunt gebruiken. In deze blog een stappenplan voor het oogsten van zonnebloemzaden.
Net als andere populaire zaden, bevatten zonnebloempitten, hoewel ze veel calorieën bevatten, veel plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels. Als je ze zonder schil eet bevatten zonnebloempitten meer eiwitten dan lijnzaad en meer vezels dan hennepzaden.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Zoals bij elk voedingsmiddel zullen zonnebloempitten je alleen laten aankomen als je er te veel van eet. Zonder schil is beter: "De buitenste schil heeft echt ruwe vezels en kan moeilijk te verteren zijn", zegt Cording.
Zonnebloempitten worden verkocht in de schil of als gepelde zaden. De zaadjes die nog in de schil zitten, eet je door ze met je tanden te kraken en vervolgens de schil uit te spugen.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Je kan beter niet meer dan een handvol zonnebloempitten per dag eten. Maar waarom zijn deze kleine powerpacks zo geschikt voor fitnessvoeding? Het hoge eiwitgehalte en de onverzadigde vetzuren zorgen daar onder andere voor. Vet zorgt voor een lang verzadigd gevoel en kan je dus helpen om minder te eten.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Wij krijgen vaak de vraag hoeveel zonnebloemzaden er in 5 gram zitten, omdat men een klein zakje met zonnebloemzaden cadeau wil geven . 5 gram zonnebloem is ongeveer 25-30 zaden.
Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E, magnesium en selenium, allemaal gezonde voedingsstoffen. Daarnaast bevatten ze veel vezels en zorgen ze daarom voor een verzadigd gevoel, ze passen dus perfect binnen je gezonde voedingspatroon.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Zonnebloempitten zitten tjokvol vitamine B en E, magnesium, koper en selenium. Deze voedingsstoffen zijn soms moeilijker te vinden in onze dagelijkse voeding, waardoor ze een mooi extraatje vormen.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
De pompoenpitten zijn ook nog eens hartstikke gezond door de grote hoeveelheid magnesium die hierin zit. En dat zorgt weer voor een betere bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook de omega 3 in de zaden is goed voor je hart. Daarnaast is magnesium ook nog eens goed voor je botten en geeft het je energie.
Zonnebloempasta is een extra gezond alternatief voor amandelpasta of tahini. Naast zink zijn zonnebloempitten van nature ook rijk aan magnesium, selenium, ijzer, vitamine B6, ... Smeer de pasta op toastjes voor een eenvoudige aperitief of gebruik de pasta als dressing.