Er zijn 2 soorten systemen: een eendelig en een tweedelig systeem. Dit geldt voor de colostoma, ileostoma en urinestoma. Welk type opvangsysteem het meest geschikt is, blijft vooral een kwestie van uitproberen. Dat kan soms wel een paar maanden duren.
Open opvangzakjes
Dit is de beste keuze als je een ileostoma hebt, omdat de ontlasting meestal vloeibaar is. Al worden de open zakjes ook soms gebruikt bij een colostoma. Deze zakjes zijn eenvoudig leeg te maken en moeten minder vaak verwisseld worden dan gesloten zakjes!
Stoma met ééndelig opvangsysteem
Bij een ééndelig systeem zijn deze dus niet van elkaar te scheiden.Je verwijdert dus zowel de huidplaat als het zakje bij het verwisselen. Een voordeel van dit systeem, is dat het flexibeler en platter is dan het tweedelige systeem, hierdoor is het minder zichtbaar onder kleding.
Een ileostoma is een stoma op de dunne darm. Dit stoma produceert ongeveer 500 tot 750 milliliter ontlasting per 24 uur. De ontlasting is eerst dun, maar wordt na verloop van tijd brijig. Dit komt omdat de dunne darm een deel van de functie van de dikke darm overneemt.
Een darmstoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm, dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm, dan spreken we over een ileostoma. De darmstoma kan ook nog op verschillende manieren worden aangelegd, namelijk dubbelloops of enkelloops.
Ileostoma. Deze stoma wordt meestal aangelegd op het laatste deel van de dunne darm. De stoma bevindt zich meestal aan de rechterkant van uw buik. De ontlasting uit deze stoma is dun.
Stomazakjes bij colostoma en ileostoma
Gesloten zakjes: Mensen met een colostoma gebruiken meestal gesloten zakjes. Gesloten zakjes zijn rondom dicht en worden gebruikt bij wat meer vaste ontlasting. Je kunt ze in de wc gooien en doorspoelen. Zo ben je nooit afhankelijk van een afvalemmer.
Reinig de huid rond de stoma voorzichtig met vochtige gaasjes. Werk van buiten naar binnen. Douchen mag ook, maar richt de douchekop niet op de stoma om beschadiging van het slijmvlies te voorkomen. De huid om de stoma mag gewassen worden met niet vette zeep (op een vette huid plakt geen nieuwe plak).
Hoe vaak moet dit? En hoe gaat dit? Voor een optimale werking van het stomamateriaal dien je het zakje één tot meerdere keren per dag te verwisselen. Als je een ééndelig opvangsysteem gebruikt, betekent dit dat je ook de huidplaat vervangt, omdat het zakje en de huidplaat bij dit systeem aan elkaar vast zitten.
De ontlasting van een ileostoma zal vloeibaar zijn omdat de ontlasting niet langs de dikke darm komt (waar vocht uit de ontlasting wordt afgevoerd om deze vaster te maken). Daarom moet het stomazakje gewoonlijk 4-6 keer per dag worden geleegd.
Een ileostoma (ook wel dunnedarmstoma) is een stoma van de dunne darm. De dikke darm is buiten werking gesteld of weggenomen, en de dunne darm komt via de buikwand naar buiten als nieuwe uitgang voor de ontlasting.
De ontlasting die via een ileostoma het lichaam verlaat, is over het algemeen dun tot brijig. Verder kan de voeding die u gebruikt invloed hebben op of leiden tot gasvorming, geurvorming en verkleuring van de ontlasting.
Een eindstandig stoma heeft één opening, voor zowel de ontlasting als het slijm. De dubbelloops stoma is vaak tijdelijk en wordt later weer opgeheven.
Ileostoma, dubbelloops of eindstandig
Indicatie: Tumor , Colitis Ulcerosa, Morbus Crohn, ontsteking/diverticulitis, necrose, enterocutane fistel, perianaal probleem, lage darmnaad, Familiaire Adenomatosis Polyposis (FAP), neurologische aandoening, obstipatie, slow transit problematiek, trauma, iatrogeen.
Mensen met een colostoma, kunnen last krijgen van gasvorming, windjes en obstipatie.
Mensen met een ileostoma kunnen te maken krijgen met een zeer hoge stomaproductie. Dit wordt high output genoemd. Dit ontstaat als de darm het vocht niet goed kan opnemen. We spreken van een high output stoma bij een stomaproductie van méér dan 1 liter per 24 uur, gedurende 3 dagen of langer.
Een dubbelloops stoma is meestal bedoeld om een deel van uw darmen rust en tijd te gunnen om te genezen, bijvoorbeeld na een operatie of bij een ontsteking. Dit type stoma is dan ook meestal tijdelijk. Ook een dubbelloops stoma kan zowel worden aangelegd bij een ileostoma als colostoma.
De voedselbrij die vanuit de dunne darm de dikke darm binnenkomt is nog zo dun als water. De dikke darm trekt het water en de zouten die nog in de brij zitten eruit.
Een darmstoma is een kunstmatige uitgang van de darm door de buikwand. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de chirurg een darmstoma aanlegt. U kunt bijvoorbeeld een darmontsteking hebben, poliepen of tumoren.
Als u een ileostoma heeft, verliest u veel vocht met de ontlasting. Daarom is het belangrijk om, verdeeld over de dag, 2 tot 2,5 liter te drinken. Dit komt overeen met de inhoud van ongeveer 16 tot 20 kopjes. Onder vocht worden niet alleen dranken verstaan.
Reden hiervoor is dat er in de rechte buikspier een opening wordt gemaakt tijdens de operatie om de stoma te vormen; dit maakt de buik zwakker na de operatie.