De logopedist leert u op de meest comfortabele en zo veilig mogelijke manier slikken. Soms volstaan enkele eenvoudige aanpassingen aan de houding of het voedsel. De logopedist kan ook een andere manier van slikken aanleren of oefeningen geven ter verbetering van het slikken.
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer overgaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Slikproblemen algemeen Dysfagie (dys = moeilijk, fagie = slikken ) kan worden veroorzaakt door een neurologische stoornis (zoals een beroerte (CVA), een hersentumor of spierziekte), maar ook door verminderde spierkracht door ziekte of ouderdom.
Je kunt aangepast eten en drinken gebruiken. Een diëtist geeft advies. Sliktraining kan ook helpen. Soms is een operatie mogelijk om de ingang van de slokdarm wijder te maken.
Volwassenen met dysfagie kunnen door de behandelend arts verwezen worden naar de logopedist voor (aanvullende) diagnostiek.
Symptomen bij slikproblemen
keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten.Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken. Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem.
Geneesmiddelen die een droge mond kunnen veroorzaken
Vanzelfsprekend kunnen vochtafdrijvende geneesmiddelen, zoals plastabletten (diuretica) en geneesmiddelen die zout zijn, zoals het antidepressivum lithium een droge mond veroorzaken.
Wat doet de logopedist bij dysfagie? De logopedist kan met een uitgebreid slikonderzoek de oorzaak van de slikstoornis opsporen. Ook kan de logopedist vaststellen in welke fase van het slikproces de stoornis zit. Door te oefenen kan het slikken verbeterd worden.
een knobbel in de hals (opgezette klieren) een wondje of zweertje in de keel dat niet vanzelf geneest. veel slijm in de keel, bloed in opgehoest slijm. het gevoel een brok in de keel te hebben, of het gevoel van een dichtgeknepen keel.
De kans is groot dat iemand zich herhaaldelijk verslikt en luchtweginfecties oploopt als eten of drinken in de longen/luchtwegen terechtkomt. Een longontsteking als complicatie kan iemand fataal worden. Iemand kan door de slikproblemen ook ongewild gewicht verliezen en ondervoed of uitgedroogd raken.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Kan een slikprobleem ook worden veroorzaakt door stress? Jazeker, ook stress, angst of andere psychische problemen kunnen leiden tot moeilijkheden met slikken. Deze slikproblemen kunnen vanzelf weggaan. Blijf je echter last houden met slikken, dan is het verstandig om het te laten nakijken.
Een slikprobleem of dysfagie uit zich in verschillende symptomen en kan ontstaan door: neurologische problemen. aandoeningen in het hoofd-halsgebied. medische behandelingen of medicatie.
Achalasie is een zeldzame ziekte van de slokdarm. De slokdarm is een lange buis die zorgt dat het eten vanuit de mond in de maag terecht komt. Beschadiging van de zenuwen veroorzaakt achalasie. De beschadiging is meestal aan de onderkant van de slokdarm.
Door de ophoping van voedsel in de slokdarm zakt na een tijdje vocht ook niet goed meer.Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker.Veel mensen krijgen ook last van een slechte adem. Dit komt doordat het voedsel dat in de slokdarm blijft hangen een vieze geur kan afgeven.
Wanneer u last heeft van kauw- of slikproblemen kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals een longontsteking door verslikking, ondervoeding of uitdroging.
Op het laryngologie spreekuur worden patiënten met stem-, slik-, spraak- en ademklachten gezien. Deze problemen ontstaan in en rond het strottenhoofd, in medische termen de larynx (vandaar de naam laryngologie).
Minder bekend is dat je door een te hoge spierspanning van de spieren in het hals, nek, schouders en het kauwstelsel ook keelklachten, globusgevoel (een brok in de keel) en moeite met slikken kunt krijgen. Ook kan het zijn dat spierspanning in het hoofd- halsgebied invloed heeft op de kwaliteit van de stem.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.