Veel van de sperziebonen oogst je in de zomer: stamslaboon 'Compass' kun je bijvoorbeeld van juni tot en met oktober oogsten. Als je in de zomer gaat oogsten, moet je zeker twee keer per week plukken. Als je dat blijft doen, houd je er ook een betere oogst aan over.
Je zaait van eind april tot eind juli en oogst van half juli tot eind augustus.
Bonen houden van warmte. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is beperkt tot de zomermaanden. Als je in tijd heel secuur en consequent zaait (van vroeg tot laat) kun je ze in principe tussen eind juni en begin tot half oktober (afhankelijk van het weer) oogsten en eten.
De opbrengst is bij bonen dikwijls een meevaller en schommelt tussen de 12 kg (stam) en 20 kg (stok) per 10 m2. Afhankelijk van de varieteit zijn een, twee of meerdere plukbeurten nodig. Wacht niet te lang met oogsten, de kwaliteit gaat snel achteruit.
Struikboontjes zijn 50 tot 60 dagen na het zaaien klaar voor de oogst.stokbonen doen er iets langer over, 60 tot 90 dagen. Oogst de boontjes op tijd, voor je ziet dat de zaden binnen in dik worden.
De sperzieboon – ook wel prinsessenboon, slaboon, herenboon, breekboon of haricot vert genoemd – is een peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie. De sperzieboon is de vrucht van een cultivar van de gewone boon (Phaseolus vulgaris), een eenjarige plant.
Zaaien en planten
Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm. Voorzaaien is ook een optie; zaai dan 4-5 bonen per potje en plant deze vervolgens uit bij een stok of draad. Houd met stokbonen rekening mee dat je de planten in het begin soms een beetje moet helpen door ze om de stok heen te draaien.
Sperziebonen hebben over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig, maar een kleine hoeveelheid meststof kan ervoor zorgen dat je betere gewassen krijgt.
Een bodemtemperatuur tussen 12 en 15°C is ideaal. Kies in elk geval een zonnige plaats in je tuin, want in de zon zullen ze beter groeien en lekkerder smaken. Voor je gaat zaaien, week je de bonen best een nachtje in water om de kieming te bevorderen en de kans op succes te vergroten.
Rond half juli kan men de laatste bonen in volle grond zaaien.
Dit is afhankelijk of je ze als groene boon wilt eten of als witte boon. Als je groene bonen niet oogst, komt hierin zaad met name witte boontjes. Als je de witte bonen wilt eten, laat je ze eerst rijp worden. Op het moment dat de groene schil van de boon geel en droog is geworden, kan je ze oogsten.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-).
Meestal als je te veel water geeft heb je grote kans dat de boontjes helemaal niet boven komen maar wegrotten in de grond.
Hoe werkt sperziebonen kweken
Maak zaaigeultjes en houd tussen de rijen een afstand van 40 cm aan. Maak de geultjes nat en leg de bonen erin met een tussenruimte van 5 tot 10 cm. Dek de geultjes af met 3 cm grond en geef water. Druk bij stokbonen de zaden aan de binnenkant van de staak (stok) in de grond.
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Sperziebonen zijn niet dol op bemesting.Daarentegen worden de planten wel graag verwend met wat compost. Aan de bodem stellen de sperziebonenplanten verder niet heel veel eisen, zolang deze maar niet te zuur is. Een zure bodem kun je meer basisch maken door wat kalk toe te voegen.
Als het boontje op het breukvlak groen en sappig is, is het tijd om de sperziebonen te oogsten. Pluk de sperziebonen met de hand door ze met de vingers los te trekken.
Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig. Compost van plantaardig materiaal is ideaal. Ook om bonenvliegen tegen te gaan, die afkomen op stalmest.
De ideale temperatuur voor het zaaien van bonen in de volle grond, is minimaal 10 tot 12 graden. Wanneer je je bonen hebt voorgezaaid, plant je ze half mei buiten uit. Zorg ervoor dat de bonen op een zonnige plek staan en dat regenwater makkelijk afgevoerd kan worden. Bonen kunnen namelijk niet goed tegen veel regen.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Wat is het verschil tussen haricots verts en sperziebonen? Haricots verts zijn donkerder van kleur dan sperziebonen, ze zijn een stuk dunner en langer en hebben daarnaast een iets subtielere smaak. Sperziebonen 'piepen' in de mond, haricots verts niet.
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
De stambonen van de Makkelijke Moestuin zijn lekkere dubbele slaboontjes. Deze soort geeft veel malse sperzieboontjes in trosjes van 4 tot 5 stuks. Oogst de boontjes rond de 10 cm lang: dan zijn ze het lekkerst.
Normale dosis kalk nodig (1 kg/10 m²):
Vruchtgewassen, zoals: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen … Peulgroenten, zoals: bonen, erwten … Kleinfruit, zoals: aarbeien, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen ... Kruiden, zoals: kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel ...