Inkten zijn complexe mengsels met veel componenten, zoals (azo)kleurstoffen, pigmenten, zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen ( PAK's polycyclische aromatische koolwaterstoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen )).
De meeste inkten voor tatoeages bevatten organische pigmenten, maar ook bewaarmiddelen en onzuiverheden als nikkel, chroom, mangaan of kobalt. Na roetzwart is titaniumdioxide (TiO2) het meest gebruikte ingrediënt in tatoeage-inkten.
Kankerverwekkende stoffen
In tatoeage inkt kunnen PAKs of aromatische amines zitten als vervuiling. PAKs en aromatische amines zijn kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt door de vervuiling in tatoeage inkt is klein, maar niet verwaarloosbaar. Het risico.
Pigmenten gebruikt in Tatoeage-inkt
De inkten van vandaag de dag gebruiken nog steeds enkele originele minerale pigmenten, naast de moderne industriële organische pigmenten.
Volgend jaar mogen tatoeëerders twee veel gebruikte inkt-pigmenten namelijk niet meer gebruiken. De kleuren Pigment Blauw 15:3 en Pigment Groen 7 worden vanaf januari 2023 verboden, omdat in deze pigmenten bepaalde stoffen zitten die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk.
Waarom een tattoo niet vegan is
In tatoeage inkt kan dierlijke bestanddelen zitten zoals beenderkool. Dit dierlijke houtskool is gemaakt van verbrande koeienbotten. Ook kan de inkt schellak, een stof die kevers en luizen aanmaken, en glycerine bevatten: een soort gelatine dat uit dierenhoeven gehaald wordt.
In alle tattooinkt zitten namelijk bestanddelen die reacties kunnen veroorzaken en de meeste van deze bestanddelen zijn niet dierlijk. Dat betekent dat ze ook in de veganistische variant zitten. Neem dus nooit een vegan tattoo uit gezondheidsoverwegingen, maar juist uit ethische en morele overwegingen.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kind inktvlekken op zijn handen en vingers krijgt. Meestal is de vlek op de huid of tong het vervelendste, omdat deze enkele dagen kan blijven zitten. De vlek zal vanzelf slijten. Gebruik geen schrob- of schoonmaakmiddelen om de vlek te verwijderen.
Je zult je misschien ook wat vermoeid voelen. Dit hoort er soms bij. Het ligt er aan hoe jou lichaam reageert op jou tattoo, je lichaam is natuurlijk aan het herstellen en doet er alles aan om om je wond goed te laten genezen. Hierna komen de jeuk en de velletjes….
Tatoeëerders mogen vanaf vandaag geen tattoo-inkt meer gebruiken met kleur. In de inkt kunnen schadelijke stoffen zitten voor de menselijke gezondheid als ze in het lichaam of zenuwstelsel terecht komen. Volgens de nieuwe regels mogen er een aantal stoffen niet meer in de inkt zitten.
Een allergische reactie op tattoo-inkt kan ontstaan binnen enkele dagen tot vele jaren na het zetten van de tatoeage. Onderzoek toonde aan dat het gemiddeld binnen 1 jaar optreedt. De klachten kunnen bestaan uit jeuk, zwelling, pijn, opgezette tattoo, wonden, bulten of blaren.
Deze blauwachtige of donkere omlijning kan worden toegeschreven aan het verspreiden van de inkt, ook wel een 'blowout' genoemd. Deze verkleuring vindt plaats wanneer tattoo pigmenten zich verspreiden in de onderste huidlaag.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.
De achterliggende gedachte van de puntkomma is dat er altijd een reden is om géén punt achter je leven te zetten. Het verhaal stopt niet, maar gaat verder achter de puntkomma. Er is alleen soms een omslag nodig, een rustmoment.
Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt' Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn.
Is tattoo weglaseren pijnlijk? De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier.
Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.