1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Volgende stap: de honing laten rijpen. Een dag (of 2) laten staan en het schuim verwijderen (zijn gewoon luchtbellen van het slingeren, maar oogt wat raar). Dan 2 à 3 maal daags roeren gedurende een 5-tal dagen tegen het kristalliseren en dan kan ze in potten.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
Als de kasten zwaar voelen van de honing en de honingraten goed verzegeld zijn, gaat de imker de honing afnemen. De imker oogst de honing bij voorkeur in de vroege morgen voordat de bijen "wakker" zijn. Als er nog gen activiteit is veeg je de bijen makkelijk van de ramen en hebben ze nog niet de neiging te gaan roven.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen. Dit is na ± 3 tot 8 dagen.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Dit kun je doen door de pot in een pannetje met warm water te zetten. In de winter kun je de pot honing ook op de verwarming zetten om zachtere honing te krijgen. Verder is het lastig om het versuikeren te voorkomen. Het helpt als je honing bij kamertemperatuur bewaart.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.
Verse honingraat eten
Ook jij kan dan proeven van dit meest zuivere product in totaal onbewerkte toestand. Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak!
Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken. 100% natuurproduct. Ze krijgen van ons geen begin, maar bouwen de raten van bijenwas puur natuur. Raathoning kun je klein snijden en op je boterham leggen, maar ook is heerlijk met yoghurt!
Re: raathoning bewaren
Je bewaard deze honing koel droog -niet in de schuur- en zorg dat het voor het einde van het jaar van eigenaar is verwisseld. Op een gegeven moment gaat ook verzegelde honing "zweten".
Maken wespen honing? Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE! Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing.
We hebben honing helemaal niet nodig, we hoeven het niet af te pakken van de bijen want er zijn genoeg alternatieven. Agavesiroop, ahornsiroop, dadelsiroop en rijststroop zijn allemaal prima vervangers voor honing die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Ook kun je makkelijk zelf honing maken van paardenbloemen.
Huur een bijenkast
De kleine wendbare zoemers vliegen van bloem naar bloem om nectar te halen. Deze zoete stof zetten ze in hun bijenkorf of -kast om in honing. Ondertussen nemen ze op hun harige lijfjes stuifmeel mee naar andere bloesems die ze zo bevruchten.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
De rest van de schone maar nog natte ramen gaat terug in de bakken en worden vervolgens gestapeld in een koude schuur. Plaats ze niet in een verwarmde berging of een verwarmde garage. Sluit van boven en beneden de stapel hermetisch af. Gebruik indien gewenst ijsazijn in een lege HK bovenop de stapel.
Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.