Jezelf accepteren en van jezelf houden, geeft je veel kracht. Liefde geeft je een boost van energie, blijdschap, kracht en vertrouwen. Als je van jezelf houdt, sta je met meer vertrouwen en moed in de wereld. Je kunt meer aan en inspireert anderen met jouw krachtige houding.
Een gezonde relatie met jezelf is het uitgangspunt voor een gezonde relatie met anderen. Werk aan je zelfvertrouwen, werk aan je eigenliefde en je relaties zullen zienderogen verbeteren. Als jij voldoende van jezelf houdt is het namelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou.
Je zet jezelf vaak moeilijk door "ja" te zeggen tegen een ander terwijl je echt niet kunt of het niet wilt. Je vraagt je voortdurend af wat anderen van je denken. Je wordt boos op jezelf als je fouten maakt of erger: je scheldt jezelf de huid vol.
Verliefd worden op jezelf betekent dat je een bewonderende en liefdevolle innerlijke stem cultiveert. Eentje die je niet afkraakt, maar die alle moedige stappen die je zet, al het innerlijke werk dat je doet, alle liefde die je geeft, benoemt en erkent. Vanuit die stem kun je met een zachte blik naar jezelf kijken.
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
God is liefde (1 Joh. 4:8) en hij leeft in jou. (1 Joh 4:12) Jezelf liefhebben is dus God binnenlaten. Door anderen als jezelf lief te hebben komt Liefde in persoon in je wonen, hoe vet?!
je hebt geduld met jezelf. je gaat met aandacht voelen hoe het echt met je is (en dan worden je grenzen ook duidelijker) je spreekt je zelf vriendelijk toe. je brengt jezelf in een situatie die wel veilig/goed voelt.
Mensen die van zichzelf houden, houden zich vast aan hun eigen ervaringen. Weten zelf wat goed is en denken niet zwart/wit of goed of slecht. Zij weten dus dat ze aan zichzelf moeten werken zonder dit erg te vinden. Ze begrijpen dat fouten maken menselijk is en dat ze van hun fouten kunnen groeien.
Dat je over je grenzen heen gaat, heb je zelf tijdens de relatie niet altijd door. Omdat je zo eager bent, om zijn liefde te krijgen. Maar wanneer je achterom kijkt, zie je dat je over je grenzen heen bent gegaan. Je stelt jezelf helemaal ten dienste van je partner stellen, waardoor je jezelf helemaal kwijt raakt.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Alleen wil zeggen: even niemand om je heen hebben. Dan kun je je eenzaam voelen, maar dat kán ook in gezelschap met anderen (fysiek samen, maar je voelt je alleen). Zonder anderen hoeft dus NIET te betekenen dat je je eenzaam voelt. Je kunt zelfs leren om alleen en gelukkig te zijn.