Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
Enkele voorbeelden zijn Echinacea, Salvia, geraniumsoorten, lavendel en grassoorten. Voor kleine borders zit je goed met Sarcococco humilis, Pieris, Viburnum davidii, Escalonia en Choisya. Ook siergrassen, varens en grote heesters zoals Osmanthus burkwoodii en Ilex 'Heckenstar' groeien rustig door.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Heb je te maken met felle zon en veel wind, kies dan voor mediterrane vaste planten, zoals lavendel (Lavandula) en rozemarijn (Rosmarinus). Ook hemelsleutel (Sedum) en muurbloem (Erysimum) zijn echte krachtpatsers.
Combineer met planten met een heel andere bladvorm of –grootte zoals varens, buxus of siernetel. Laat klimop of klimhortensia (Hydrangea petiolaris) langs trellis omhoog klimmen. Ook hortensia, skimmia, camelia, en de Japanse wasbloem doen het behoorlijk goed in de schaduw.
Hoe vaak moet je planten op het balkon water geven?
Over het algemeen geldt; eenjarige planten of planten die vol in de zon staan willen graag iedere dag water (tijdens warme dagen). Andere soorten planten of planten in de schaduw hebben tijdens warmere dagen genoeg aan om de dag water. Geef je planten 's avonds water als de zon niet meer vol op je planten schijnt.
Als je een plek hebt die relatief veel wind vangt kun je juist het beste kiezen voor sterke potplanten. De schoenlappersplant, leliegras en vrouwenmantel komen hiervoor zeker in aanmerking. Uiteraard zijn er ook potplanten die het prima doen op een schaduwrijke plek.
Heel zonnig, dus kies planten die goed in de volle zon groeien en tegen droogte bestand zijn; anjers, margrieten, rozen, lavendel, druif en pelargonium. Let op: geef de planten genoeg vocht om uitdroging te voorkomen.
Waldsteinia ternata is ook bekend onder de naam goudaardbei of gele aardbei. Het blad doet wat denken aan dat van een aardbei, maar aardbeien komen er niet aan. Het is een goede bodembedekker voor droge, beschaduwde plaatsen.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Neem bijvoorbeeld een laurierhaag, een haag van olijfwilg of een haag van kardinaalsmuts. Ook de van oorsprong Nieuw-Zeelandse Griselinia littoralis kan goed tegen droogte.