Op bijna alle plekken in Europa kun je dus gewoon water uit de kraan drinken. Dat het kraanwater in Europa veilig is, wil niet zeggen dat je geen klachten kunt krijgen. Je lichaam kent het water niet en is gewend aan het drinkwater in Nederland.
Nee. Zeker in Nederland is kraanwater goedkoop, gezond en gegarandeerd veilig. Alternatieve vormen zijn veel duurder, milieubelastender en soms zelfs ongezond.
In Nederland is de kwaliteit van het water dat uit de kraan komt zeer goed. Dat vinden we heel gewoon.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf.Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
Bij Het Waterlaboratorium kunt u een test aanvragen op www.loodinwatertesten.nl. De website is ontwikkeld in samenwerking met drinkwaterbedrijven Waternet, Dunea en PWN. Water-lab (in samenwerking met laboratorium Eurofins) biedt loodtesten aan. Meer informatie op www.water-lab.nl.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Het Baikalmeer in het zuiden van Siberië is goed voor 20% van al het zoet water op onze planeet. De zuiverheid heeft dit water te danken aan de overvloedige aanwezigheid van rivierkreeften.
Spa Blauw heeft een zuurgraad of pH-waarde van 6. Dit is te zuur voor het lichaam. Beter zou zijn een pH-waarde van bronwater tussen de 7,3 en 7,6. Dan komen de pH-waarde Bar-Le-Duc en de Ph-waarde Sourcy beter in de buurt.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Gezondheid
Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Bar le Duc natuurlijk mineraalwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Het gemiddeld 'zachtste' water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Wel is er reden tot zorg over de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. In Nederland wordt 60% van het drinkwater uit grondwater geproduceerd en 40% uit oppervlaktewater.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt.
“Allereerst: water is sowieso een gezondere keuze dan bijvoorbeeld frisdrank”, zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. “Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Omdat SPA® Reine water zeer mineraalarm is, kan het door iedereen, op elke leeftijd en gedurende de hele dag worden gedronken. SPA® Reine-water biedt ook een hoge microbiologische zuiverheid dankzij strikte bronbeschermingsmaatregelen die elke vervuiling en/of besmetting van het water voorkomen.