Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Voedingsmiddelen met veel histamine zijn onder meer melk, boter, oude kaas, worst, schimmelkaas, rode wijn, zuurkool en spinazie.
Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam. Daarnaast laat je overrijp fruit en fruit uit blik beter links liggen, want ook dat bevat veel meer histamine.
Bij ontstekingsreacties neemt het histamine gehalte toe. Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten. Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten.
Calcium neutraliseert histamine. Vitamine D is nodig voor de opname en botaanmaak. Calcium beïnvloedt de opname van magnesium.
Vitamine B6 en vitamine C werken nauw samen met het enzym DAO om histamine af te breken. Als de twee vitamines niet in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn zal het de hoeveelheid histamine daardoor toenemen.
Histamine wordt door de enzymen MAO (mono-amini-oxydase), DAO (di-amine-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase) in de darmen, lever en in het bloed afgebroken.
Klachten hangen af van waar histamine vrijkomt. Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan het voor allerlei problemen zorgen. En in de bloedbaan voor verlaagde bloeddruk en hartkloppingen.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histaminevrijmakende producten. Het komt voornamelijk voor in koffie, thee, cacao en colanoten.
Antihistaminica zijn middelen die allergische reacties onderdrukken. Ze blokkeren de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen, een stof waar iemand allergisch voor is.
Brandnetelthee
Brandnetel werkt niet alleen ontstekingsremmend maar vermindert ook de productie van histamine. Zo zal je allergische reactie dus ook afnemen. Brandnetelthee maken is super simpel.
Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Histamine zit met name in dierlijke voedingsmiddelen
Histamine komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals eieren, vis en vlees. Het histaminegehalte is ook hoger in voedingsmiddelen die gegist of gefermenteerd zijn, waaronder bier, wijn, kaas, ham, worst en zuurkool.
Gember stimuleert een gezonde spijsvertering
Want de histamine die daaruit vrij komt verbruikt heel veel gastrine, wat op zijn beurt weer de productie van het maagslijmvlies remt.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Voedingsmiddelen rijk aan histaminevrijmakers:
vis: alle soorten vis en schaal- en schelpdieren* (garnalen, krab, kreeft, mosselen, oesters) fruit: aardbeien*, ananas, banaan, citrusfruit* groenten: spinazie*, tomaten*
De stof is van nature in je lichaam aanwezig en je kan doorgaans de etenswaren die histamine bevatten of vrijmaken zonder problemen eten. Als alle schakeltjes in je lichaam draaien zoals moet, dan breekt het enzym diamine oxidase (DAO) de overtollige histamine in je lichaam immers af.
Het rijsproces met gist zorgt vaak voor een hoog histaminegehalte in brood. Daarom kunnen histamine-intolerante personen beter geen brood eten dat voor het bakken nog moet rijzen. Roggebrood, zoals pompernikkel en knäckebröd, is beter dan luchtig wit brood.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Met de cerascreen® Histamine Test kunt u met een klein bloedmonster de concentratie van het enzym diamine oxidase (DAO) in uw bloed bepalen. DAO breekt histamine dat in de darm zit af. Een lage waarde kan het vermoeden van een histamine intolerantie versterken.
Heldere, gedistilleerde alcoholische dranken, schrijft de organisatie, bevatten minder allergie-opwekkende stoffen zoals histamine en sulfieten, dan bier en wijn.
Belangrijke stoffen om aan te vullen bij een histamine-arm dieet zijn bijvoorbeeld ijzer en vitamine A. Het is bij overgevoeligheden altijd goed om je afweersysteem te ondersteunen, bijvoorbeeld met quercetine supplementen van Dr.Mercola, Doctor's Best of Seeking Health.
Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet. Laat daarnaast gefermenteerde voeding, producten met gist, bewerkte vleessoorten (gerookt en gepekeld), olijven, chilipoeder, kaneel, kruidnagel, vanille, nootmuskaat en champignons zoveel mogelijk staan.
Probiotica, vooral lactobacillen en bifidobacteriën, hebben eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij histamine-intolerantie. Zij kunnen de pathologische permeabiliteit van het darmslijmvlies verminderen, de darmflora herstellen en zo de afweer van het lichaam versterken.