U maakt aanspraak op een inkomensvervangende tegemoetkoming als u door uw handicap minder dan een derde kunt verdienen van wat een persoon zonder handicap op de arbeidsmarkt kan verdienen.
Dit zijn de voorwaarden: je bent tussen 18 en 65 jaar, je kunt door je handicap niet werken. Of je werkt wel, maar je verdienvermogen is beperkt tot 1/3de van wat iemand zonder handicap op de reguliere arbeidsmarkt kan verdienen.
U moet minstens 7 punten behalen om tot categorie 1 te behoren, dat is één van de voorwaarden om een integratietegemoetkoming te ontvangen. Wat is het bedrag van de integratietegemoetkoming?
U heeft enkel recht op de verhoogde tegemoetkoming als het bruto jaarinkomen van uw gezin lager is dan 25.797,56 EUR (vermeerderd met 4.775,84 EUR per bijkomend gezinslid). Voorbeeld: Als u op 3 maart 2022 een aanvraag indient, wordt rekening gehouden met uw inkomsten vanaf februari 2022 (huidige inkomsten).
U hebt recht op een IGO als u voldoet aan onderstaande voorwaarden: Uw bestaansmiddelen bedragen per maand minder dan: 1 489,23 euro voor alleenstaanden (op 01.07.2023 aan index 169,23);992,82 euro voor samenwonenden (op 01.07.2023 aan index 169,23).
Sinds 1 oktober 2023 is een indexering voor de huurwoningen zonder EPC of met een label D, E en F opnieuw toegelaten, maar volgens een aangepaste formule (correctiefactor). Zo krijgen huurders na 1 jaar niet ineens een zeer hoge huurprijs.
Met welke inkomsten wordt er rekening gehouden? Beroepsinkomsten;Roerende en onroerende inkomsten;Pensioen, uitkering wegens arbeidsongeschiktheid en invaliditeit , werkloosheidsuitkeringen, alimentatie.
Je recht op sociaal tarief blijft indien je: Leefloon ontvangt van het OCMW. Een tegemoetkoming ontvangt voor personen met een handicap. Een uitkering ontvangt van de Federale Pensioendienst.
De arts van de DG Personen met een handicap moet je handicap erkennen. Je moet minstens 7 punten behalen op de schaal van zelfredzaamheid.
Voor sommige voordelen volstaat het dat je een attest van 66 % arbeidsongeschiktheid kan voorleggen. Dit attest kan je aanvragen bij ons ziekenfonds.
Invaliditeit betekent dat je langer dan één jaar 66% arbeidsongeschikt bent. Handicap is een bredere term. Dit staat voor een lichamelijke, verstandelijke, psychische of sociale beperking die al dan niet aangeboren is. De overheid moet een handicap eerst erkennen.
Voorwaarden. U komt in aanmerking voor een parkeerkaart voor personen met een handicap als: u minstens 2 punten scoort voor het onderdeel 'verplaatsingen' (ook voor kinderen) uw gezondheidstoestand aanleiding geeft tot een verminderde graad van zelfredzaamheid met minstens 12 punten.
De behandelingstermijn is de tijd die we nodig hebben om je aanvraag te beantwoorden. Heb je bij ons een erkenning, tegemoetkoming of parkeerkaart aangevraagd? Dan ontvang je meestal binnen de 6 maanden een antwoord. In die 6 maanden kunnen we je vragen om ons nog wat meer informatie te bezorgen.
Je moet erkend zijn als zwaar gehandicapt: minstens 2/3 vermindering van het verdienvermogen en/of een score van 9 punten op zelfredzaamheid. Je moet ook een tegemoetkoming ontvangen.
Voor alle gezinnen, ongeacht de gezinsgrootte
Je hebt recht op een sociale toeslag als je gezinsinkomen minder dan of exact 36.325,76 euro bruto per jaar bedraagt.
In 2021 lag de grens voor een alleenstaande op 1 130 euro netto per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1 720 euro.
Wie verliest het sociaal tarief vanaf 1 juli 2023? De uitgebreide doelgroep die het sociaal tarief voor energie verliest omvat personen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen. In totaal gaat het om ongeveer 400.000 gezinnen.
Dit betekent dat per 2023 weer een groot aantal belastingmaatregelen wijzigt. Belangrijke wijzigingen zijn het verhogen van de arbeidskorting, het verlagen van het tarief in de eerste schijf in de inkomstenbelasting, de verhoging van het opstaptarief van de vennootschapsbelasting en de verhoging van de vliegbelasting.
Op 1 januari 2023 lopen de laatste versoepelde maatregelen in het kader van de tijdelijke werkloosheid af. Vanaf 1 januari 2023 moet je je werknemers, die tijdelijk werkloos zijn, dus opnieuw een C3.2A bezorgen. Dat moet ten laatste gebeuren op de eerste effectieve werkloosheidsdag van elke maand.
De overheid heeft vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld voor de energierekening van kleinverbruikers. Tot een bepaald bedrag betaalt iedereen een maximumbedrag, daarboven betaal je de marktprijs. Deze regeling is voor iedereen in Nederland, dus ook voor ondernemers die in de categorie kleinverbruikers vallen.
400.000 gezinnen hebben geen recht meer op het uitgebreid sociaal tarief voor energie. 400.000 gezinnen maken vanaf 1 juli 2023 niet langer aanspraak op het uitgebreid sociaal tarief voor energie. De federale overheid stapt op die manier af van een stapsgewijze uitfasering.
Iedereen met een variabel energiecontract of met een vast contract dat dateert van na 30 september vorig jaar ontvangt een basispakket.
Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming en een contract hebben afgesloten als residentiële afnemer van elektriciteit, aardgas of warmte, hebben tijdelijk recht op het sociaal tarief. Deze maatregel was in voege van 1 februari 2021 tot 30 juni 2023.