Het zijn in de eerste plaats leuke kijkdieren die goed kunnen springen en klimmen en die een actief sociaal leven hebben. Met een rustige behandeling en veel geduld kunnen chinchilla's echter erg tam en aanhankelijk worden. Voldoende kennis over deze dieren is belangrijk om hen de beste verzorging te geven.
Chinchilla's (Chinchilla lanigera) zijn schattige, zachte dieren die aandacht nodig hebben. Ze behoren tot de cavia-achtig knaagdieren en komen uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika. Ze zijn in de avond en schemering actief en overdag slapen ze het liefste.
Chinchilla's zijn knaagdieren die er met hun mooie dikke vacht erg aaibaar uitzien. Toch houden ze niet zo van knuffelen, veel liever spelen ze met elkaar. Houd ze altijd met meerdere tegelijk. Het is dan erg leuk om te zien hoe de dieren met elkaar omgaan.
Chinchilla's zijn echte routinedieren: als ze hun voeding op een afwijkend tijdstip ontvangen kunnen ze erg gestrest raken. Overdag moeten ze met rust gelaten worden. Het is vrijwel onmogelijk een chinchilla de verzorging te bieden die hij nodig heeft. Chinchilla's zijn om deze redenen niet geschikt als huisdier.
Laat ze eerst eens een paar keer over je hand en armen lopen. Pak ze vervolgens in één beweging uit de kooi en laat ze tot rust komen. Hou hem stevig vast en loop er wat mee rond. Zet de chin vervolgens weer terug en laat hem nogmaals aan je hand ruiken.
Chinchilla's zijn nachtdieren, dus ze slapen het grootste deel van de dag. Ze zijn het actiefst in de vroege avond, dus dit is een goed moment om ze naar buiten te laten gaan. Zorg dat ze onder toezicht staan want ze vinden het leuk om alles met hun tanden te verkennen en dat kunnen ook elektrische kabels zijn.
Rijke mengsels met veel granen, noten of vruchten zijn niet aan te bevelen voor chinchilla's en degoes. Bovendien mag je niet te veel pellets voeren, zodat ze nog voldoende hooi eten.
Chinchilla's zijn zeer sociale groepsdieren die nood hebben aan gezelschap. Ze mogen absoluut niet alleen worden gehouden. Neem daarom minstens twee dieren. Als ze alleen verblijven, worden ze snel eenzaam.
Een gezonde jonge chinchilla komt ongeveer 7 gram per dag aan in gewicht. Hiervoor moet het ongeveer 20 gram melk per dag drinken. Een moeder kan maar 1 a 2 ml melk per keer geven, dus om de natuurlijke gang van zaken na te bootsen, moeten we ook maar 1 tot 2 ml melk per voeding geven.
De chinchilla is een knaagdier dat houdt van klimmen en springen. De chinchilla is een knaagdier dat net als de cavia oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt.
Gedrag en karakter van chinchilla's
Het zijn sociale beestjes dus moeten ze minstens met zijn tweeën gehouden worden. Als ze samen leven met soortgenootjes kunnen ze hun van nature sociale gedrag vertonen. Ze maken piep- en knorgeluidjes en hebben veel interactie met hun soortgenootjes.
Zodra hij groot is, heeft hij namelijk geen natuurlijke vijanden meer.Alleen de mens vormt nog een bedreiging voor dit mooie dier.
Voortplanting van de Chinchilla
De eerste 6 weken moeten ze bij de moeder blijven. Mannetjes worden tussen de 4 en 6 maanden geslachtsrijp, vrouwtjes tussen de 6 en 8 maanden. De draagtijd is ca. 111 dagen.
Een knaagdier kopen
Sommige dieren, zoals dwerghamsters, gerbils en muisachtigen zijn erg snel en dus niet heel geschikt voor kinderen. Om te knuffelen en te spelen zijn goudhamsters, (tamme) ratten en cavia's een betere keuze.
Handtamme chinchilla's komen graag uit hun kooi. Ze zijn dan het makkelijkst op te pakken door ze op twee vlakke handen te laten stappen (met 2 handen 'opscheppen'). Is het echt nodig een niet tamme chinchilla op te pakken, dan moet je doortastend optreden: een bange chinchilla laat namelijk zijn vacht los.
Behalve hardvoer hebben chinchilla's dagelijks vers hooi nodig om de spijsvertering goed op gang te houden. Het best geef je dit iedere dag op het moment dat de beestjes actief worden: in de namiddag of begin van de avond. Geef niet te veel groenvoer, dit kan tot ernstige problemen met de darmen leiden.
Zorg ervoor dat de kooi voor de chinchilla's niet hoger dan 150 centimeter is, anders kunnen de chinchilla's zich bezeren bij een val. Ook is het belangrijk dat de chinchilla kooi gemaakt is van metaal of dik hout. Chinchilla's zijn echte knagers en een chinchilla kooi van plastic is niet veilig!
Dit chinchillazand kan het beste worden aangeboden in een speciaal zandbadje voor chinchilla's en knaagdieren. Stro – Stro is een prima bodembedekker voor koude dagen. In de meeste gevallen wordt stro gecombineerd met een hoog absorberende bedekker zoals hennepvezel.
Chinchilla's kunnen niet goed tegen temperatuurschommelingen, vocht en tocht, en door de afwezigheid van zweetklieren en hun zeer dikke vacht kunnen heel slecht tegen de warmte. Waakzaamheid is dus geboden in de zomer. Zet het verblijf altijd op een koele plaats, uit de directe zon en uit de tocht.
Bijten chinchilla's? Chinchilla's zijn vriendelijke dieren en bijten over het algemeen niet snel.Ze zullen dit wel doen als ze zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld als je ze zomaar wilt oppakken, terwijl ze liggen te slapen.
De oudst geregistreerde chinchilla is maar liefst 25 jaar oud geworden. Dit is echter zeer uitzonderlijk, maar ook andere huisdieren zoals katten, konijnen en honden bereiken immers weleens een extreem hoge leeftijd.
Ruim vijftig bijzondere dieren zijn voortaan verboden om te houden. Zo zijn wasberen en vossen voortaan uit den boze. Zo'n dertig dieren, zoals de fret en chinchilla, mag je alleen nog onder strikte voorwaarden hebben. Twintig huisdieren zijn nog wel toegestaan, zoals de hond.
De chinchilla is een herbivoor en eet voornamelijk dorre grassen, kruiden en struiken. Chinchilla's zijn nachtdieren en overdag willen ze dan ook rustig kunnen slapen en verstoppen zich tussen de rotsen in de Bergen. 's Nachts gebruikt het dier zijn snorharen om de weg in het donker te kunnen vinden.
Op de lijst staat een aantal knaagdieren, zoals de bruine rat, goudhamster en verschillende gerbils, maar enkele nu gangbare huisdieren ontbreken. Zo mag men geen chinchilla's meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Waterbuffels, lama's, alpaca's en Chinese waterreeën mogen wel.