Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
Wanneer mag ik een scootmobiel besturen? Het besturen van een scootmobiel is niet leeftijdsgebonden. Zowel jongeren als ouderen mogen een scootmobiel besturen. Als de scootmobiel harder rijdt dan 10 kilometer per uur, moet u minimaal 16 jaar oud zijn.
Als scootmobielgebruiker op de stoep volgt u de regels voor voetgangers. Als scootmobielgebruiker op het fietspad of rijbaan, volgt u de regels van een bestuurder. Ook als u op de stoep rijdt met de scootmobiel, bent u verkeersdeelnemer.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden.
Nee, voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig.
De Canta en de MAX Mobiel worden ook wel rijbewijsvrije voertuigen genoemd. Dit is natuurlijk logisch omdat je in deze voertuigen kunt autorijden zonder rijbewijs.
Er is maar een kort antwoord op deze vraag en dat is: ja. Elke scootmobiel (ook een opvouwbare scootmobiel) of elk ander volledig elektrisch voertuig (of fiets) moet een eigen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade aan de tegenpartij als u een ongeluk veroorzaakt.
Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden. Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser.
De voornaamste kenmerken van een scootmobiel
Om een scootmobiel te besturen heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Daarnaast geldt een minimum leeftijd van 16 jaar als het voertuig harder kan rijden dan 10 km/uur.
Over het algemeen ben je gemiddeld rond de €6,- per maand kwijt. Voornamelijk is dit ook afhankelijk van de waarde van je scootmobiel. Je betaalt vaak voor een WA volledig casco dekking 3 keer zoveel, wat neerkomt op een gemiddeld bedrag van €18,- per maand. De hoogte van de premie verschilt per soort scootmobiel.
Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u. De twee monteurs Anderson en Hine van het eiland Man bouwden in een half jaar tijd een scootmobiel, waarmee de Benidorm Bastards de straten onveilig maken, om tot een supersnel voertuig.
Voor een scootmobiel gelden de volgende maximumsnelheden: Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen: maximaal 45 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur. Op de stoep: maximaal 6 kilometer per uur.
Geen rijbewijs
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig. In beginsel moet de bestuurder van een gehandicaptenvoertuig wat sneller kan rijden dan 10 km/u minimaal 16 jaar oud te zijn.
Gehandicaptenvoertuigen mogen de stoep, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan gebruiken. Rijden op autoweg en autosnelweg is niet toegestaan. Parkeren op de stoep is toegestaan. Voor bestuurders van gehandicaptenvoertuigen gelden dezelfde voorrangsregels als voor andere bestuurders.
Als bestuurder van een gehandicaptenvoertuig: heb je geen rijbewijs of invalidenparkeerkaart nodig. mag je overal parkeren, ook op de stoep. mag je in wandelgebieden en winkelcentra rijden.
Wie mag op een scootmobiel rijden? De regels voor het rijden op een scootmobiel zijn niet heel ingewikkeld: Kan de scootmobiel harder dan 10 km per uur, dan mag iedereen die ouder is dan zestien jaar erop rijden. Voor kinderen onder de zestien die toch een scootmobiel nodig hebben, kunt u een ontheffing aanvragen.
Sneller rijden met een scootmobiel
Een scootmobiel opvoeren is dus niet mogelijk. Maar als je toch de snelheid van een scootmobiel wil verhogen, dan kun je het beste een model kopen met een krachtigere motor. Wel is het belangrijk om je altijd te houden aan de maximumsnelheid van de weg of het voetpad waarop je rijdt.
Elektrische rolstoelen brengen meerdere voordelen met zich mee. Zo zijn ze simpel in het gebruik en kunt u zich gemakkelijk manoeuvreren in lastige verkeerssituaties dankzij de korte draaicirkel. Daarnaast zijn ze eenvoudig te bedienen door middel van de joystick.
De hoogte van uw PGB voor een scootmobiel is afhankelijk van uw situatie. Uw inkomen of vermogen is niet van belang voor een scootmobiel vergoeding. Uw financiële situatie heeft wel invloed op de hoogte van de eigen bijdrage die in de meeste gevallen betaald moet worden.
Wordt een scootmobiel vergoed vanuit de zorgverzekering? Een scootmobiel wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kom je wel in aanmerking voor een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je voor een aanvraag van deze vergoeding geen verwijzing nodig van je huisarts.
De kosten variëren van een paar tientjes tot iets boven de honderd euro voor een jaar. De hoogste premie betaalt u voor de allrisk scootmobielverzekering. De premie is in dat geval ook afhankelijk van de cataloguswaarde van de scootmobiel. Lees hier meer over de verschillende dekkingen voor uw scootmobiel.
Rijden zonder rijbewijs is bij wet verboden. Stapt u toch op een scooter, brom- of motorfiets zonder geldig rijbewijs, of kruipt u zonder hiervoor met goed gevolg examen afgelegd te hebben achter het stuur van een tractor of (vracht)auto, dan begaat u een overtreding.
Geen bromfietsrijbewijs voor bijzondere bromfietsen
U heeft op dit moment geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trikke. Het ministerie werkt aan nieuwe regels. In de toekomst heeft u misschien een rijbewijs nodig voor de besturing van bijzondere bromfietsen.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.