Het beste koop je ratten bij een rattery waar wel goed naar erfelijke factoren wordt gekeken, waar verantwoord gefokt wordt (niet teveel nestjes achter elkaar bij 1 moeder) en de dieren in huiselijke kring opgroeien. Ook in de opvang komen regelmatig leuke tamme ratten terecht waarvan het karakter inmiddels bekend is.
De prijs voor een rat varieert van 3 euro tot 15 euro. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 75 euro. Maandelijks moet je rekenen op 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Wanneer het dier ziek wordt kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen.
Ratten zijn sociale dieren die gewend zijn in groepjes te leven. Als huisdier moet de rat daarom altijd met tenminste een maatje zijn en uiteraard moet het verblijf groot genoeg zijn voor beide ratten. Koop daarom een kooi van ten minste 80 x 50 x 80 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten.
Ratten zijn ondernemende dieren, die van spelen en klimmen houden. Koop daarom een kooi van ten minste 100 x 50 x 70 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe beter. Een hogere kooi met verdiepingen zodat de ratten kunnen klimmen en verkennen is ideaal.
Tamme ratten moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Normaal gesproken vallen ratten geen mensen aan. Ze blijven juist het liefst bij mensen uit de buurt. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze leven graag dicht op de mens. Maar dat komt omdat er in panden genoeg voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.
Doe je hand in de kooi en laat ze rustig snuffelen en naar je toe komen, ga ze niet forceren. Bied ze bijvoorbeeld iets lekkers aan; daardoor zal het al verleiderlijk worden om naar je toe te komen. Probeer ze af en toe een aai over de kop te geven, zodat ze er aan wennen om aangeraakt te worden.
Een kooi moet minimaal 60 cm. hoog zijn omdat een rat er gemakkelijk rechtop in moet kunnen staan en hoort te kunnen klimmen, maar nog liever een hoogte vanaf 70 cm. Een hogere kooi met meer verdiepingen is natuurlijk beter, aangezien ze dan meer bewegingsruimte hebben.
Door de kooi tenminste één keer per week schoon te maken, voorkom je sterke luchtjes van de urine van de ratten. Dit is erg belangrijk, want het is niet alleen voor jezelf en je bezoek vervelend als de kooi sterk ruikt; sterke ammoniakdampen van de urine zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid van je ratten.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Re: ratje plast telkens
En het is vast geen plassen maar druppelen/markeren wat ze doen. Ze willen gewoon dat alle andere dieren weten dat jij van hun bent. Kans is groot dat het dan mannetjes zijn als je je er echt aan irriteert kan je ze altijd nog laten castreren daar wordt het vaak ook minder van.
De levensverwachting van de bruine rat
Als de jongen het eerste jaar overleven kunnen ze in het wild gemiddeld 3 jaar oud worden. Vrouwtjes worden gemiddeld ouder dan mannetjes. De leeftijd is afhankelijk van de voedselbron en genen. De aanwezigheid van natuurlijke vijanden kan ook de levensverwachting beïnvloeden.
Tamme ratten houden
Ze vinden het niet prettig om alleen te zijn, daarom kun je het beste 2 of meer ratten nemen. Dan hebben ze altijd een speelkameraadje. Vrouwtjes zijn iets drukker dan mannetjes en knagen meer. Mannetjes zijn wat gemoedelijker en groter.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Normaal gesproken doen ratten een taak waarbij ze simpelweg op een hendel moeten drukken, waarop dan iets lekkers volgt. Bij spelen is juist de vrijheid om iets wel of niet te doen belangrijk, zonder opgelegde beperkingen en zonder iets lekkers als beloning.
Bijvoorbeeld door handschoenen te dragen wanneer u met een rat in aanraking komt. Mocht u toch gebeten worden, dan moet u de wond direct goed uitspoelen en eventuele symptomen direct bij de huisarts melden. Dokters moeten op hun beurt alert zijn op een toenemend aantal gevallen van rattenbeetziekte.
Een rat heeft gemiddeld zo'n 15 tot 25 gram voer per dag nodig, afhankelijk van de rat en het voer. Begin eens door te wegen hoeveel voer je nu geeft. Een andere maar zeer effectieve richtlijn is het volgende: geef voldoende voer voor zo'n 20 uur, dus 20 uur na het vullen van het voerbakje moet het allemaal op zijn.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Vanwege hun sterk ontwikkelde reukvermogen zijn ratten erg gevoelig voor bepaalde geuren. Of het nu gaat om sterke geuren, pittige geuren of ranzige geuren, zodra de geur te sterk wordt, zijn de ratten weg.