Heeft een Oekraïense vluchteling recht op bijzondere bijstand of bijstand voor levensonderhoud? Nee. Oekraïense vluchtelingen hebben geen recht op een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand. Op grond van de Participatiewet worden zij niet gelijk gesteld aan een Nederlander.
Door zich te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) hebben zij recht op bepaalde voorzieningen in Nederland, zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs. Bij vluchtelingen uit Oekraïne zonder de juiste documenten start de gemeente een aanvullend herkomst- en identificatieproces.
De bedragen van een leefloon en een equivalent leefloon zijn gelijk: Alleenstaande: 1.093,80 euro per maand.Samenwonende: 729,20 euro per maand.
Ja, vluchtelingen uit Oekraïne komen in aanmerking voor maatwerkvoorzieningen uit de Wmo als het college dat een passende vorm van ondersteuning vindt. Een vluchteling moet in principe aan dezelfde voorwaarden voldoen voor een maatwerkvoorziening als elke andere persoon die aanspraak maakt op de Wmo.
Nee, je hoeft geen zorgverzekering af te sluiten. Vanaf 1 juli 2022 ook niet als je werkt. Je valt onder de RMO (Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne).
Een Oekraïense vluchteling in de gemeentelijke opvang krijgt maximaal 260 euro per maand, voor eten, kleding en persoonlijke verzorging. Een vluchteling in de particuliere opvang krijgt maandelijks nog iets extra's voor eventuele woonlasten.
Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit heet de 'vrije termijn'. Reizen naar andere EU-landen kan als je nog in je vrije termijn zit. Je mag dan maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Europese Unie zijn.
De SVB draagt door de uitvoering van verschillende sociale regelingen bij aan bestaanszekerheid van burgers. De kinderbijslag is een voorbeeld van zo'n regeling. Ook Oekraïense vluchtelingen die in Nederland werken, kunnen een aanvraag indienen voor kinderbijslag.
Het gemiddelde brutoloon in de Oekraïne is 300 euro in de maand. Het Nederlands minimumloon is 1725 euro. Niet dat elke Oekraïner voor het minimumloon aan de slag wil, maar we moeten ook geen illusies hebben.
Door het Europese verdrag van vrij reizen, hoeven Oekraïners geen asiel aan te vragen, omdat ze dus sowieso al in Nederland mogen zijn en daar geen extra papieren voor nodig hebben. De mensen uit Oekraïne hoeven dus ook niet naar een asielzoekerscentrum.
Het gemiddeld gestandaardiseerd besteedbaar huishoudinkomen van statushouders die een vergunning kregen in 2014 bedroeg 12,3 duizend euro in 2015, 12,7 duizend euro in 2016 en 13,5 duizend euro in 2017. Statushouders uit 2015 kregen in 2016 gemiddeld 12,3 duizend euro en 13 duizend euro in 2017.
U kunt als Oekraïner mogelijk tijdelijk een verblijfsvergunning aanvragen zonder machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). U hoeft dan niet met een mvv (inreisvisum) naar Nederland te zijn gereisd.
Het kabinet heeft afgelopen najaar al uitvoerig laten onderzoeken welke kosten gemeenten redelijkerwijs moeten maken voor het opvangen van Oekraïners. Vanaf oktober ging de rijksbijdrage aan gemeenten omlaag naar 83 euro per persoon per dag.
Ter ondersteuning voor de particuliere opvang krijgen gemeenten, conform de uitkomsten van het onderzoek, €210 per maand per persoon die aanspraak heeft gemaakt op een gemeentelijke tegemoetkoming, bijvoorbeeld een financiële toelage.
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
Toeslagen voor vluchtelingen uit de Oekraïne
De Nederlandse overheid heeft bepaald dat vluchtelingen uit de Oekraïne met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022 toeslagen kunnen aanvragen. Dit zijn toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag.
De meeste Oekraïense vluchtelingen die in Nederland wonen, hoeven geen belastingaangifte te doen over 2022. Als je een brief van de belastingdienst hebt ontvangen waarin staat dat je belastingaangifte moet doen, dan moet je dit wel doen. Als je geen brief hebt gehad, dan hoeft dit niet.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2023: 809,42 euro voor een samenwonende persoon. 1.214,13 euro voor een alleenstaande persoon.
De Oekraïners (Oekraïens: українці, oekrajintsi) zijn een Oost-Slavisch volk.
Als u een huis in Nederland wilt kopen dan zijn er voor mensen die de Oekraïense nationaliteit bezitten soepele regels opgesteld om hen te helpen een eigen huis te kopen en de juiste hypotheek te vinden.
Geldigheid – aanvullende informatie:
paspoort voor Oekraïense staatsburgers die in het buitenland wonen en ten minste 16 jaar oud zijn; alle paspoorten van het type "UKR-AO-..." die voor 1 april 2009 zijn afgegeven, blijven geldig tot de in het paspoort vermelde verloopdatum.
Oekraïners die naar ons land zijn gevlucht en in een opvang zitten, kunnen 60 euro per week krijgen. Oekraïense vluchtelingen die in een gastgezin belanden, krijgen van het kabinet 135 euro leefgeld per week. Als zij bij een gastgezin gaan wonen, kunnen zij met het geld bijdragen in de kosten, stelt het kabinet.
De Oekraïense vluchtelingen wonen verspreid over het land. Naar verhouding woonden op 1 november 2022 de meeste vluchtelingen in Renswoude (33,2 per duizend inwoners) en Gennep (21,9). De minste vluchtelingen per duizend inwoners woonden in Gilze en Rijen (0,6) en Rozendaal (geen).