Geen zorgen, kattenkruid is niet verslavend voor je kat. Dus, ondanks dat je kat misschien een beetje gek kan doen wanneer hij met een catnip speeltje speelt, zal hij daarna gewoon weer zichzelf zijn ;).
Het is voor katten een leuke en veilige manier om 'high' te worden. Het enige gevaar dat er bestaat, is dus dat uw kat er zelf negatief op reageert. Katten die agressief worden kunnen beter geen kattenkruid meer krijgen. Kattenkruid is ook niet verslavend, wat het allemaal nog veiliger maakt.
Nee, kattenkruid is niet schadelijk. Zou je kat echter grote hoeveelheden kattenkruid eten, dan kan haar maag van streek raken en kan ze buikpijn krijgen, maar dat komt weinig voor. Wat is kattenkruid? Kattenkruid of catnip (Nepeta cataria) is een vaste, winterharde plant en familie van de munt.
Catnip bevat de olie 'nepetalactone', waarvan bekend is dat het een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Aangezien kattenkruid een volledig natuurlijk, veilig en niet-verslavend middel is, wordt dit veelvuldig gebruikt voor kattenspeeltjes.
Als je je kat te vaak blootstelt aan catnip kan het je kat chagrijnig of zelfs misselijk maken. Een overdosis catnip is echter onmogelijk, het is (zelfs wanneer de kat het kruid binnenkrijgt) geen verslavend middel.
Kattenkruid in speelgoed wordt vaak catnip genoemd, de Engelse naam voor kattenkruid. Kattenkruid bevat vitamines, mineralen en essentiële oliën. Eén van deze oliën is nepetalacton. Deze olie maakt plezierige gevoelens los bij een kat.
Om te beginnen: Kattenkruid kan geen kwaad voor je kat! Kattenkruid is een plant, en de catnip dat in kattenspeeltjes zit, zijn gedroogde blaadjes van deze plant. De plant bevat meerdere etherische oliën en één daarvan is nepetalaceton. Deze veroorzaakt de licht hallucinerende werking bij katten.
De meeste kalmerende supplementen voor katten bevatten ingrediënten zoals L-Theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn ontspannende effecten, en verschillende kalmerende kruiden zoals kamille en valeriaan. Sommige kunnen ook melkproteïne hydrolysaat bevatten, dat een kalmerend effect op katten kan hebben.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Kattenkruid laat katten rollen
Hij ruikt en likt aan het speeltje. Hij strijkt er met zijn wang en snuit tegenaan. En hij rolt op zijn rug alsof het het lekkerste is wat er bestaat. Dit duurt een paar minuten.
Met één snif kunnen katten het al ruiken. Zelfs als de geur intens is, duurt de zalige toestand voor de meeste katten maar ongeveer tien minuten. En als het voorbij is, duurt het ongeveer twee uur voordat uw kat weer op kattenkruid reageert.
Bij kittens zien we het effect van kattenkruid nog niet en ze lijken kattenkruid zelfs liever te mijden. De gevoeligheid voor kattenkruid begint zich pas te ontwikkelen op een leeftijd van zes tot acht weken en is volledig ontwikkeld rond de twaalfde week.
Net als Citroenmelisse en Valeriaan werkt Kattenkruid kalmerend op ons zenuwstelsel. Ze laat ons ontspannen, rustig worden bij b.v. zenuwachtigheid, brengt verlichting bij (stress)hoofdpijn en helpt bij het (in)slapen.
Geef je kattenkruid regelmatig water, vooral tijdens de eerste weken na aanplanting. In principe gaat de vaste plant veel beter om met droogte dan met een te vochtige grond. Zorg er daarom voor dat bij aanplanting in potten de pot is voorzien van drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien.
Op de zij, helemaal ontspannen en de poten, staart of oren trillen soms: je kat is in diepe slaap en ligt te dromen. In een rondje, staart om het lichaam heen, poten ingetrokken en de kop ligt naar de buik toe: je kat slaapt diep en voelt zich heel erg veilig.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Kattenkruid en kattengras zijn dus niet hetzelfde, ook al worden de termen wel eens door elkaar gebruikt en zijn het allebei veilige planten voor katten. Kattenkruid is een handig middeltje dat je helpt bij de training , kattengras ondersteunt de spijsvertering van je huisdiertje.
Kattenkruid houdt van een zonnige plek en iets droge grond, of in elk geval grond die het water goed doorlaat.
Een kat is altijd op zijn hoede voor gevaar. De buik is daarbij een kwetsbare plek, omdat daar alle vitale organen zitten. Dus als jij je kat over zijn buik aait, dan zal je kat sneller agressief reageren.
Zeg consequent 'nee' op lage toon en aai haar dan niet direct om de boodschap beter over te brengen. Vermijd het lang aanstaren van je kat; zij leest dit als agressie.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.