De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Hout. Een houtboor ziet er niet voor niets zo uit; daar is over nagedacht. De meest gangbare houtboor herken je aan de scherpe punt aan het uiteinde, het centreerpunt. Hiermee boor je heel nauwkeurig in het houten oppervlak, en hoef je er geen millimeter naast te zitten.
Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Wanneer je dan bijvoorbeeld de klopboorfunctie op je boormachine aanzet kan de stompe beitelvormige punt van de boor dan ook functioneren als een bijtel die het steen of beton weg boort en hakt.
Houtboren zijn verkrijgbaar als spiraal- of centreerboor. De centreerboor heeft een scherpere punt en blijft daardoor beter op zijn plek. Wil je een gat boren groter dan 8 mm? Boor het gat altijd voor met een 4 mm boortje.
3 - Stolz. Deze steenboren van het merk Stolz zijn ideaal om te boren in zachtsteen en keramische tegels en is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. Een steenboor heeft geen hele scherpe punt. Om die reden loont het om het eerste stuk zacht te boren en pas bij goed grip vol vermogen toe te passen.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Standaard houtboor
Zoals alle houtboren, herken je het standaardmodel aan de centreerpunt. Dit spitse puntje druk je in het hout voordat je begint te boren, zodat de boor niet weg kan glijden en het gat precies op de juiste plek komt. Een houtborenset bestaat gewoonlijk uit zeven boortjes van 3 tot 10mm diameter.
Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk.
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Door voor te boren beperk je de kans op scheuren aanzienlijk. Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Wanneer je grote gaten wenst te boren in hout wordt er vandaag de dag doorgaans gebruik gemaakt van de gatenzaag die beschikt over een kleine vertanding.
Het materiaal van een steenboor is te zwak om door beton of natuursteen te boren. Je kan een goede steenboor dus gebruiken om iets op te hangen in de tuin of om een gaatje in een gipswand te boren. Het stompe uiteinde zorgt ervoor dat je veel kracht op steen kan zetten.
Een klopboormachine is prima bruikbaar voor als u door steen heen wilt boren, maar voor beton kiest u echt voor een boorhamer. Voor boren in steen kunt u wel beide boormachines gebruiken. Als u eenmaal de juiste boormachine heeft gekozen, is het natuurlijk belangrijk om de juiste boor te kiezen.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
De 3mm betonboor is de aangewezen boor om te boren en te klopboren in harde steensoorten en beton , maar is uiteraard ook als steenboor te gebruiken.