Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
In de ochtend beginnen ze dan met rijstepap of fan.
In principe eten ze namelijk alle maaltijden warm! In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast.
Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig.
Een Chinese maaltijd bestaat uit een serie gerechten, die zoveel mogelijk tegelijk op tafel komen. Daarbij is de afwisseling heel belangrijk, en de balans tussen 'fan', de koolhydraten in de vorm van rijst of andere granen, en 'cai', het vlees, de vis en groenten.
In de Zuid-Chinese stad Yulin vindt elk jaar tijdens de zonnewende van 21 juni het grote Lychee en Hondenvleesfestival plaats. Gedurende tien dagen consumeren de festivalgangers naar schatting zo'n 15.000 honden en katten.
Kosten eten en drinken
De lunch in China kost u tussen de €5 en 10 euro afhankelijk van de hoeveelheid lunch die u nodig heeft. Het diner heeft ongeveer dezelfde prijs als een lunch en is vaak in hostels zelfs onder de €5 euro. Naast eten heeft u ook drinken nodig, want in China kunt u niet uit de kraan drinken.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
Sojascheuten en stevige groenten zoals wortel, selder, paprika, bamboescheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten. Vetten, zowel plantaardig (sesam, pinda) als dierlijk (eend, kip, varken) worden gebruikt om de rijst meer smaak te geven. Voor de meeste Chinezen staat 'vlees' gelijk aan varkensvlees.
Veel personeelsuitjes eindigen in een Chinees restaurant. Maar ga je uiteten in een Chinees restaurant, dan ga je chinezen zonder hoofdletter.Werkwoorden zijn namelijk altijd met een kleine letter. Dus ga je uiteten, dan schrijf je chinezen en gechineesd.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Wie aan tapas denkt, denkt natuurlijk meteen aan de Spaanse tapas, maar men vergeet vaak dat er nog veel meer keukens zijn die tapas hebben. De Chinese keuken is een van deze keukens. Zo heeft dim sum eigenlijk hetzelfde principe als tapas: verschillende kleine hapjes die tussendoor worden gegeten.
Qipao is de meest populaire kledingsoort in China, het wordt ook wel Cheongsam (cantonees) genoemd. Deze is ontstaan in de Qing Dynasty (1644-1912) en komt oorspronkelijk uit de Manchu-bevolking. Tijdens de Qing Dynasty, werd de Manchu bevolking door de Han Chinezen ook wel 'Qi' genoemd.
Prijzen in de supermarkt vallen meestal reuze mee. Zo kost een brood ongeveer €1,50, een kilo appels kost €1,20 en een blikje cola kost €0,45.
De kans dat u in China te maken krijgt met criminaliteit is vergelijkbaar met die in Nederland. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Let goed op uw geld en uw bezittingen.
Traditioneel thee drinken
Allereerst wordt de theepot warm gemaakt door er heet water over te schenken, net zoals de kleine theekopjes. Vervolgens wordt er ongeveer 15 gram thee in de lege theepot gelegd. Daarna wordt er met een ronddraaiende beweging heet water over de thee heen geschonken.
Chinezen vinden eten zelfs zo belangrijk dat de vraag 'heb je al gegeten? ' ('ni chi le ma? ') is uitgegroeid tot een begroeting. Voor veel Westerse mensen in China is dat een erg vreemde begroeting.
Er bestaan verschillende soorten rijst in China, maar delangkorrelige rijst wordt het meest gebruikt. Deze rijst geeft luchtige, niet kleverige gekookte rijst. rijst bovendien zonder zout bereid. groot diner en nooit met een groente- of vleesgerecht erbij.