Iemand machtigen om bankzaken te beheren. Heb je hulp nodig van een familielid, partner of iemand anders bij het regelen van je bankzaken? Met een bankvolmacht geef je iemand toestemming om bij- en afschrijvingen van je rekening te bekijken, geld over te maken of een incasso terug te boeken.
Notariële volmacht
Zo'n volmacht regel je via de notaris. Een financiële volmacht is vaak onderdeel van een levenstestament. In een levenstestament zijn ook andere zaken vastgelegd, zoals medische wensen. Met een notariële volmacht kan de gevolmachtigde hetzelfde als de de rekeninghouder zelf.
Je kunt iemand machtigen om de Betaalrekening te beheren. De gemachtigde kan vervolgens alleen (geld)handelingen verrichten voor producten die direct aan de Betaalrekening zijn gekoppeld. De gemachtigde kan geen producten aanvragen of wijzigen en de rekening blijft altijd op naam van de rekeninghouder staan.
Machtiging bij de bank
U kunt bij uw bank uw kind machtigen, dat is meestal kosteloos. De machtiging gaat direct in. De gemachtigde kan uw bankrekening en een eventueel effectendepot beheren en toegang krijgen tot internetbankieren.
Afhankelijk van of de instelling reeds met ons samenwerkt kan de overeenkomst binnen 2 weken gesloten worden. Als we alle stukken moeten opvragen zijn we afhankelijk van de betreffende instelling en kan de doorlooptijd oplopen naar 4 tot 10 weken.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekening. De gemachtigde kan daarmee een aantal bankzaken namens u regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld namens u geld overboeken en uw bij- en afschrijvingen checken. U bent als rekeninghouder de volmachtgever.
U geeft iemand toestemming (een machtiging) voor een specifieke taak, bijvoorbeeld een belastingaangifte. En voor een vastgestelde periode, bijvoorbeeld een jaar. De persoon die u machtigt heeft dus alleen voor die periode toegang tot deze specifieke gegevens.
Als u iemand wilt machtigen die na overlijden (een executeur) de bankzaken kan regelen dan zal dit vastgelegd moeten worden in een testament. Deze persoon kan geen bankzaken vóór het overlijden regelen. Om toegang tot de bankrekening te krijgen heeft de executeur een verklaring van executele nodig.
Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? U heeft het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.
Antwoord. Een machtiging is doorgaans geldig tot één jaar vanaf de toegekende ingangsdatum, tenzij de zorgverzekeraar iets anders aangeeft in de beoordeling, of de verzekerde bij de betreffende zorgverzekeraar weg gaat.
Als je een bankrekening hebt die op één naam staat, ben jij als enige gerechtigd om betalingen te doen en je bent ook als enige gerechtigd tot het saldo. Een en/of-rekening is daarentegen een gezamenlijke rekening, waarbij beide rekeninghouders geld kunnen storten of opnemen of betalingen kunnen doen.
Verklaring van erfrecht
Na de melding van overlijden blokkeert de bank diens persoonlijke bankrekening. Om daar toch bij te kunnen heeft u een verklaring van erfrecht nodig. Daarin stelt de notaris vast wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn. Die kunnen bij het geld.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
Algemene volmacht
Met een algemene, algehele volmacht kan je naaste een vertrouwenspersoon aanwijzen die namens haar alle financiële zaken regelt. De vertrouwenspersoon mag beslissingen nemen die grote gevolgen kunnen hebben op het vermogen van je naaste.
Met een volmacht of een levenstestament kan je naaste jou of een ander die ze volledig vertrouwt de bevoegdheid geven namens haar te handelen. Iedere meerderjarige kan haar gevolmachtigde zijn. Ze kan er ook voor kiezen om twee personen aan te wijzen die de taken verdelen.