We kunnen u een kort antwoord geven: “Ja, een gietvloer is een geschikte vloer voor in de badkamer”. De vloer voldoet namelijk aan de belangrijkste eis: hij is waterafstotend. Dat maakt het een prettige vloer voor in een vochtige ruimte als een badkamer.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
De beste manier om deze vloer te onderhouden is te stofzuigen met een zachte borstel. Wij adviseren tevens eenmaal per week moppen met water en een reinigingsmiddel dat niet al te chloorhoudend is. Droge reiniging van de gietvloer kan het best worden gedaan met een microvezeldoek.
Vinylvloer. Van een badkamervloer mag je verwachten dat deze perfect bestand is tegen water en waterdamp en Vinyl is dat zeker. Naast waterdicht is een vinylvloer ook makkelijk schoon te houden, voelt hij warm en zacht aan je voeten en is hij enigszins geluiddempend. Zeker een aanrader voor de badkamer dus.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Populaire betonlook kleuren zijn Dark Grey, Fossiel en Krijt. Ook bij een betonlook effect heeft u vooral de keuze uit grijstinten, zandkleuren en groene tinten. Groen is een originele gietvloer kleur. De tinten groen die we bieden liggen dicht bij grijs, waardoor de kleur rustig en tijdloos is.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
Het is niet goedkoop om een gietvloer aan te laten leggen. Er zitten veel pluspunten aan verbonden, maar je moet het geld wel hebben. Hier vind je een aantal tips waarmee je de prijs zo laag mogelijk kunt houden. Kies een groter oppervlak: de prijs wordt voordeliger naarmate je oppervlakte groter wordt.
Een gietvloer kan in principe over vrijwel elke ondergrond heen aangebracht worden. Een gietvloer over tegels aanbrengen is dus ook mogelijk.
De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Een gietvloer zal in de meeste gevallen duurder uitkomen dan een betonvloer. Vloerverwarming combineren met een betonvloer is mogelijk, net zoals dat kan bij een PU gietvloer. In combinatie met een epoxyvloer wordt dit in principe niet aangeraden.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Heb je al tegels in de douche en wil je daar overheen de PVC vloer leggen? Dat kan! Wel is het zo dat een tegelvloer ongelijk is, doordat de voegen iets dieper liggen dan de tegel zelf. Hierdoor kun je niet zomaar de PVC-vloer op de tegels lijmen, maar moet je eerst zorgen dat je een egale ondergrond hebt.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
PU gietvloeren.
Dit maakt een hard-elastische PU gietvloer beter bestand tegen krassen dan een cementgebonden gietvloer.
Deurmat op een gietvloer
Kies voor een deurmat met een goede schrapende werking, zoals een schoonloopmat, kokosmat of borstelmat. Daarnaast kun je er op letten dat de mat een rubber backing heeft, om schuiven op de gladde vloer te voorkomen.