De trekveer gebruiken
Draden trekken doe je met behulp van een trekveer. Bevestig daarom om te beginnen de draden aan het oog van de trekveer. De trekveer voer je vervolgens van doos naar doos. Knip de draden pas van de rol nadat je deze getrokken hebt.
De kabeltrekkous is gemaakt in de vorm van een koker van gevlochten stalen of kunststof draad. De trekkous is open aan het eind waarmee hij om een kabel wordt geschoven en gesloten aan het andere eind en mogelijk van een bevestigingslus voorzien zodat er aan getrokken kan worden met behulp van een dunne trekkabel.
Maximaal aantal draden in een Buis
4 draden 1,5mm2 en 3 draden 2,5mm2. In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Vaak zit in de stalen veer nog een binnenkabel ter versteviging van de trekveer. Trekveren van kunststof bestaan doorgaans uit massief nylon. Professionele elektriciens zullen de voorkeur geven aan stalen trekveren.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Neen, mag niet meer als één groep door de pijp trekken.
LET OP: Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding. Zet niet teveel kracht op de trekveer. Werk zorgvuldig en neem de tijd.
In flexibele pijp mag je maar maximaal 4 draden trekken. Dat is dus één van de nadelen van flexibele pijp. Verder is het beter dat je de leiding vervangt door een gewone buis ipv een flexibele.
De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd.
De trekveren zitten in de koppeling, en de sterkte van deze trekveren bepaalt wanneer je koppeling aangrijpt. Met sterke trekveren maakt je scooter meer toeren, bij slappe trekveren grijpt hij al bij minder toeren aan.
Een trekveer is een dunne, lange veer van staal of glasvezel. Trekveren variëren qua lengte: ze kunnen oplopen tot 50 meter. Op het einde van een trekveer zit een een oog waaraan de kabels vastgemaakt kunnen worden.
Het vastbinden en trekken van kabels. Het plaatsen van potten op schepen.
Om kabels door de muur te trekken kunt u gebruik maken van een trekveer. Een trekveer is verkrijgbaar in nylon en metaal. De nylon versie beweegt soms iets soepeler, maar met een metalen trekveer kunt u nog hulpmiddelen aanschaffen om meer kans te maken op succes bij het trekken van de kabels.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Door een 16mm buis wordt dit vaak lastig tot onmogelijk trekken. Wij hebben hiervoor ook oplossingen. Dit zijn UTP CAT6 kabel die niet afgeschermd ( shielded ) zijn. deze hebben een kleinere doorsnede, zodat Coax en UTP door 1 buis kunnen van 16mm.
Maximum aantal draden door één buis.
Een 16 mm (5/8 inch) PVC mantelbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD installatiedraad of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD installatiedraden aangebracht worden. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD installatiedraad minder.
Het is duidelijk dat je met iemand hebt gesproken die geen verstand van zaken heeft Fabian. Bij 4mm2 mogen er maximaal 3 draden in een 3/4buis (19mm), 2,5mm2 mogen het er 5 zijn. Dat zijn de regels volgens nen1010.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
Een wachtbuis is een grote kabel die ervoor zorgt dat je de kabels eenvoudig op de gewenste plek kunt trekken en de kabels beter beschermd blijven. Leg de kabel in de grond op een diepte van minimum 60 cm. Als de kabel bovengronds loopt, neem je een slagvastelektrabuis en zet deze vervolgens vast op de muur met zadels.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.