Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn.
De ideale temperatuur van de koelkast is 5°C.Bij deze temperatuur zijn verse groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en krijgen bacteriën minder kans. Wil je groenten, fruit, vlees, vis en zuivel nog langer vers houden? Kies dan voor een koelkast of koel/vriescombinatie met BioFresh.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
De ideale temperatuur in de koelkast is 3°C tot 4°C. En voor de vriezer is dat -18°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
Nu is er namelijk de 'ecostand 40-60'. Deze stand gebruiken in plaats van de normale 40 of 60 graden kan je 19% op de stroomkosten besparen.
Etenswaren die je op 4°C bewaart blijven langer houdbaar. Daarnaast heeft een koelkast verschillende temperatuurzones, in de meeste gevallen is het bovenin de koelkast één tot twee graden warmer dan onderin. Hoe meer producten je in de koelkast zet, hoe stabieler de temperatuur blijft.
De standaard / advies temperatuur die wij adviseren voor het koelgedeelte is tussen +5° graden en voor het vriesgedeelte -20° graden. Heb je nog vragen?
Wij adviseren een temperatuurinstelling van +4°C voor de koelruimte.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Hoe vaak koelkast schoonmaken? Haal iedere week een doekje door de koelkast waar nodig. Haal plakkerige vlekken weg, gooi bedorven producten weg, maak de deurgreep, deur en rubbers van de koelkast schoon. Maak één keer in de drie maanden u koelkast grondig schoon.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Bij 1 ster wordt de vriezer niet kouder dan -6 graden, bij 2 sterren is het -12 graden gemiddeld, bij 3 sterren -18 graden en bij 4 sterren kan de temperatuur tot -24 graden Celsius.
Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma. Op wasmachines van na maart 2021 is dit programma te herkennen aan de naam 'eco 40-60'. Met het eco-programma verbruikt een wasje een kwart minder stroom dan op een normaal katoenprogramma bij dezelfde temperatuur. Het loont dus om het eco-programma te gebruiken.
Wat is de eco-stand eigenlijk? Met de eco-stand bespaar je zo'n 30% ten opzichte van het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Dat komt door de temperatuur die wordt gehaald tijdens het programma. Een eco-programma op 40 graden haalt namelijk deze temperatuur niet: je wasmachine draait op een lagere temperatuur.
De thermostaat maakt gebruik van een sensor en een schakelaar om de omstandigheden te detecteren en hier vervolgens op te anticiperen. De sensor houdt in de gaten of de temperatuur verandert, en geeft deze informatie door aan de thermostaat.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Controleer de temperatuur van koelingen en vriezers dagelijks door het display af te lezen.
zuivel: bovenaan, de minst koude plaats. vlees, charcuterie, verpakte salades: net boven de groentelade (de koelste plaats) eieren en boter: in de deur (iets minder koud) groenten en fruit*: in de groentelade (iets vochtiger)
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.