Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Bijna iedereen die graag wittere tanden wil hebben kan deze behandeling ondergaan met name diegenen die een zeer sterke aanslag van voedsel en/of nicotine hebben.
Bleken is een optie om de tanden enkele tinten lichter te maken. Overweegt u een bleekbehandeling? Tanden bleken kan in veel gevallen, maar zeker niet altijd. Laat uw tandarts u informeren en bespreek uw wensen.
Wanneer de behandeling goed wordt uitgevoerd dan blijven de tanden na het bleken gedurende 2 tot 2,5 jaar mooi wit. Dit is ook een beetje afhankelijk van de eet- en drinkgewoonten. Rook je? Dan blijft het effect veel minder lang aanhouden.
Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.
Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin.
Ja, je tanden laten bleken bij de tandarts is veilig. Andere bleekmethoden meestal niet. Tandartsen werken met carbamideperoxide of waterstofperoxide. Uit klinische studies blijkt dat dit veilig is.
We adviseren u om na de behandeling de eerste 2 á 3 uur niets te eten of te drinken behalve water. Daarna kun je het meeste wel weer eten en drinken behalve consumpties die extreem veel kleurstoffen bevatten zoals bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn, cola, rode kool en ketchup. Dit geldt voor de rest van de dag.
De meeste sessies worden over meerdere dagen verspreid. Dit is afhankelijk van de behandeling die je kiest. Meestal doen we maximaal vijf sessies tijdens één afspraak, zodat wij goed de resultaten kunnen zien.
In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden.
Als u uw tandarts vertrouwt om een tand-whitening behandeling uit te voeren, bereid dan van tevoren een ruim budget voor. Voor een “armchair” tandenbleekbehandeling, die “ambulant” thuis kan worden voortgezet, variëren de prijzen tussen €800 en €1.300.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
De opvolgende 24 uur mag je geen gekleurde dingen eten. Wat wel mag? Banaan, yoghurt, rijst - en vul maar in.
Roken kan tot een verkleuring van de tanden, kiezen en vulmaterialen leiden. Je kunt rookaanslag vergelijken met de aanslag die ontstaat door thee. Rookaanslag is alleen veel moeilijker te verwijderen. Indien je tanden zijn gebleekt heeft roken hierop een nadelig effect, vooral in de periode direct na het bleken.
Thuis vult u het bleekbitje met de gel en plaatst u het bitje in uw mond. U dient de bleeklepels in ieder geval 2 uur in uw mond te houden en u kunt ze ook tijdens het slapen dragen.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Eetwaren zoals bloemkool, asperges, geitenkaas, venkel, wit brood, witlof, pasta (geen volkoren, yoghurt, melk en appel bevatten geen kleurstoffen. Na de behandeling kan de kleur van de tanden licht teruglopen.
Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen. Tandartsen raden het gebruik van natron, actieve kool en vrij verkrijgbare bleekoplossingen af.
Door waterstofperoxide kan de wortel van de tand van buitenaf worden afgebroken. Dit is zeer moeilijk weer te herstellen. Daarom raden wetenschappers af om bij het bleken van tanden een hoog gehalte waterstofperoxide te gebruiken. Echter kan waterstofperoxide wel veilig in een laag percentage worden gebruikt.
Van binnenuit bleken van een dode tand (walking bleach):
In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald.
Hoe lang duurt een behandeling? Thuisbleken duurt 5 tot 10 dagen. In de praktijk bleken duurt anderhalf uur, maar met minder resultaat.
Tanden kunnen witter worden gemaakt door een behandeling met waterstofperoxide. De oorzaak van de verkleuring bepaalt welke methode en welke stoffen moeten worden toegepast. Afhankelijk van de mate van verkleuring en de behandelmethode kan de duur van de totale behandeling variëren van één tot twee uur.
Tanden bleken valt namelijk niet onder het basispakket van de zorgverzekering en omdat het een cosmetische ingreep is (niet medisch noodzakelijk), vergoeden alleen de meeste uitgebreide aanvullende tandverzekeringen de kosten hiervan.