immaterieel bijv. naamw. Afbreekpatroon: im·ma·te·ri·eel Verbuigingen: immateriëler Verbuigingen: immaterieelst niet stoffelijk, niet tastbaar Voorbeelden: 'Zij vertelden de kinderen over de geschiedenis van de stad, de legenden, sagen, ambachten en ander immaterieel erfgoed.
Bij materieel cultureel erfgoed kun je denken aan gebouwen (bijvoorbeeld Rijksmonumenten), voorwerpen in musea, archieven of archeologische vondsten. De daaraan verbonden gebruiken, gewoonten en verhalen zijn immaterieel cultureel erfgoed. Hierbij gaat het dus om dingen die niet tastbaar zijn.
Wat is immateriële schade? Schade die veroorzaakt is door verdriet, smart of geestelijk gemis. Deze schade is (in tegenstelling tot materiële schade) niet direct in geld uit te drukken.
Materieel erfgoed geeft huidige en toekomstige generaties een goed beeld van de (lokale) geschiedenis en draagt bij aan de culturele identiteit. Wanneer iets op de lijst van cultureel erfgoed staat, wordt het beschermd door het Rijk door bijvoorbeeld onderhoud en restauratie.
Immaterieel erfgoed is 'levend erfgoed'. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.
Wat is materiële cultuur? - Objecten zijn niet levens- en betekenisloos. - E hebben betekenis door hun functie, gebruik en assiciatie betekenissen groeien en veranderen in de tijd. - Het leven van de dingen en de mensen kunnen niet van elkaar gescheiden worden.
Het sinterklaasfeest is uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op die lijst staan meer dan zestig Nederlandse tradities en rituelen. Het Sint en Pietengilde heeft de aanvraag gedaan en is vanaf nu beheerder van het sinterklaasfeest als traditie.
Gewoonten, gebruiken, sociale praktijken, feesten en ambachten zijn immaterieel erfgoed. Bijvoorbeeld het Zomercarnaval in Rotterdam of het heggenvlechten. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed vergroot de kennis over immaterieel erfgoed en helpt zo erfgoed levend te houden.
Wat is immaterieel erfgoed precies? Immaterieel erfgoed, dat zijn hedendaagse kennis, kunde, praktijken en gewoonten, met wortels in het verleden, die mensen erkennen als deel van hun erfgoed, en dat ze graag willen doorgeven.
Materieel en immaterieel erfgoed
Onder materieel erfgoed verstaan we roerend en onroerend erfgoed. Denk hierbij aan schilderijen in musea, historische gebouwen of archiefstukken maar ook landschappen en digitale kunst .
De betekenis is 'al wat nodig is voor werk of bedrijf, in het bijzonder machines en middelen voor het vervoer van personen of goederen'. Het woord materiaal kan ook in die betekenis gebruikt worden, maar tegenwoordig is materieel in die context veel gebruikelijker.
Een immaterieel product is een product met een onstoffelijke inhoud. Een immaterieel product bestaat uit gegevens, die vastgelegd zijn op een materiële drager. Een immaterieel product ontstaat door ideeën in de menselijke geest, die door de mensen worden uitgedrukt in het immateriële product.
Het belang van immaterieel cultureel erfgoed is niet zozeer de culturele uiting op zich, maar vooral de rijkdom aan kennis en vaardigheden die erachter schuilgaan, en die van generatie op generatie worden doorgegeven.
In de gangbare definitie is geld ieder goed, materieel of immaterieel, dat de volgende drie functies, vervult: Betrouwbaar ruilmiddel: geld is een algemeen geaccepteerd goed dat directe ruil van andere goederen overbodig maakt.
Een ander voorbeeld van een materieel (inhoudelijk) recht is het recht van de student op studiefinanciering door de overheid. En in het verkeer op straat kennen we regels van materieel recht waaraan we ons (meestal) houden: Verkeersregels. ' Hoe het materieel recht gehandhaafd dient te worden.
Materieel is een verzamelnaam voor gereedschappen en machines die gebruikt worden om bijvoorbeeld een woning te verbouwen.
Verantwoordelijkheid en toezicht cultureel erfgoed
De Rijksoverheid, gemeenten, provincies en eigenaren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de zorg voor ons cultureel erfgoed.
Natuurlijk erfgoed is de erfenis (externe link) (opent in een nieuw venster) van natuurlijke, niet door de mens gemaakte plaatsen, objecten en ontastbare kenmerken. Deze kunnen het platteland en de natuurlijke omgeving omvatten, met inbegrip van flora en fauna.
Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.
Zomercarnaval Rotterdam en Traditionele bevloeiing van grasland komen beiden op de 'Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid' van Unesco.
Voorbeelden van immateriële vaste activa zijn: concessies voor exploratie van minerale reserves, vergunningen, octrooien, patenten, software, databanken, goodwill.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Jullie eigen dierbare voorwerpen = persoonlijk erfgoed – iets dat jij persoonlijk belangrijk en waardevol vindt. Cultureel erfgoed = ruimer begrip – erfgoed van een gemeenschap, een groep van mensen – bijvoorbeeld: erfgoed van een streek; een land; een volk; een bepaalde godsdienst ...
Sinterklaas kan geen 'werelderfgoed' zijn
Wie het woord 'werelderfgoed' gebruikt in verband met immaterieel erfgoed of de UNESCO-conventie van 2003, valt schandelijk door de mand. Werelderfgoed hoort bij de UNESCO-conventie van 1972: over monumenten en landschappen, van zogezegd uitzonderlijke waarde.