Zwarte of groene poep is vaak de kleur van de eerste ontlasting van je baby. Geen zorgen dus. Lichtgroene of gele poep is gebruikelijk bij borstvoeding. Oranje poep is ook normaal, behalve als het gepaard gaat met krampen.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.
Heeft je liefje al dagenlang groene stoelgang en lijkt ie veel last te hebben van krampjes, dan krijgt ie allicht te veel voormelk binnen in verhouding tot de achterste vetrijke melk. Hier enkele tips: Let op het aanhappen van je babytje (zie de “Aanleggen”-rubriek), zodat hij je borst “leeg” kan drinken.
Groene ontlasting
Een legergroen tintje in de ontlasting van je baby ziet er misschien een raar uit, maar het is helemaal normaal. Vooral baby's die flesvoeding krijgen hebben vaak groene poep, wat vermoedelijk komt door toegevoegd ijzer in kunstvoeding.
De kleur en substantie van de ontlasting kunnen enorm variëren bij gezonde baby's. Gele poep, groene, bruine, waterige en dikke poep kunnen allemaal voorkomen en zijn normaal. Ook de hoeveelheid ontlasting verschilt. Borstvoeding is makkelijker te verteren waardoor er minder afvalstoffen over blijven.
Eigenlijk net als bij volwassenen: in de poep zitten onverteerde voedingsresten. De poep ziet er vaalgeel tot gelig bruin uit. Baby's die de fles krijgen, poepen vaak een keer per dag omdat de flesvoeding niet helemaal verteert en zich dus sneller in de darmen ophoopt.
De ontlasting van een volledig borstgevoede baby is meestal (mosterd)geel van kleur, al kunnen andere tinten ook voorkomen. Zodra een kind andere dingen gaat eten of drinken, kan de kleur van de ontlasting veranderen.
Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool.
Zwarte of groene poep is vaak de kleur van de eerste ontlasting van je baby. Geen zorgen dus. Lichtgroene of gele poep is gebruikelijk bij borstvoeding. Oranje poep is ook normaal, behalve als het gepaard gaat met krampen.
Altijd groene of gele ontlasting, ook als je kind geen groene bladgroenten heeft gegeten: dit kan wijzen op een maag-darmprobleem, zoals een infectie. Dit geldt overigens niet voor baby's die nog geen (of weinig) vast voedsel eten: babypoep is over het algemeen geel van kleur.
Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Bij verkouden baby's is het normaal wat slijm terug te vinden in de ontlasting. ,,Het snot slikken ze namelijk vaak in, wat er daarna weer uitkomt. Maar ook borstgevoede baby's die te veel voormelk, de melk voorin de borst, drinken kunnen slijmerige ontlasting krijgen'', sluit Van Scherpenzeel-de Vries af.
Baby's die kunstvoeding krijgen poepen ongeveer één tot drie keer per dag. Vooral met kunstvoeding kunnen baby's last hebben van harde keutels. Alle baby's gaan meestal minder poepen als ze vast voedsel gaan eten. Als dit verstopping geeft, overleg dan even met de Jeugdgezondheidszorg.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Als je baby groene bladgroenten heeft gegeten of als hij tandjes krijgt, kan de ontlasting ook donkergroen kleuren.
De eerste ontlasting na de geboorte heet meconium. Het ziet er donkergroen uit. Soms poept het kind al voordat hij geboren is in het vruchtwater. Wanneer uw vliezen breken kunt u zien of het vruchtwater groen is.
Wat is het? We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 of meer waterige ontlastingen in de laatste 24 uur.
De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening. Wanneer het blijkt dat de oorzaak van lichte ontlasting (wit, beige) een ziekte is, dan moet er een behandeling worden ingezet en neem daarvoor altijd contact op met een arts.
Babydarmpjes zijn pas na vier maanden voldoende ontwikkeld om andere voeding goed te kunnen verteren. Als je alleen borstvoeding geeft, wordt meestal geadviseerd om pas rond de zes maanden met bijvoeding te beginnen.
De pauzes tussen de voedingen kunnen 's nachts langer zijn dan overdag. Dat is prima, als je baby goed drinkt, goed groeit en minimaal zes plasluiers heeft per 24 uur.
Tot de leeftijd van 6 maanden willen de meeste baby's nog vijf of zes melkvoedingen per 24 uur drinken.Sommige baby's drinken vanaf 4 maanden 4 voedingen op een dag. Dat kan, meestal is dan de hoeveelheid van 180ml water met 6 maatlepels poeder nog steeds voldoende.