Sancerre is een Franse wijnsoort met een Appellation d'origine contrôlée-keurmerk. Deze wordt in het oosten van het Loiredal verbouwd, in het deelgebied Orléanais. De Sancerre is vooral bekend vanwege zijn witte Sauvignon blanc wijnen. De druif Pinot noir wordt gebruikt voor de rode- en roséwijn.
Sancerre is een gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol.
Sancerre wijnen worden gemaakt van verschillende soorten druiven. De Sauvignon Blanc en Pinot Noir zijn hiervan de meest gebruikte en bekende. Sancerre wijnen hebben de naam te danken aan de regio waar hij vandaan komt, het Franse Sancerre. Deze regio maakt deel uit van het Loire-gebied.
Loire oversteken naar Sancerre
Hier zit je op het randje van de Bourgogne maar zodra je de Loire en de brug ziet opdoemen kom je in de wereldberoemde Loirestreek.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Pouilly Fumé, loire wijn
Pouilly Fumé komt uit het prachtige Pouilly-sur-Loire in het Noorden van Frankrijk.
Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Het gebied heeft ongeveer 2.400 hectare met Sauvignon druiven. Een Sancerre wijn is een droge, geurige wijn met veel aroma's en een hoge zuurgraad.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak.
Wat eten we bij deze wijn? Klassieke combinatie met Sancerre zijn de verse geitenkaasjes uit de streek; de zogenaamde Crottin de Chavignol.
Crottin de Chavignol en Sancerre
Chavignol is een dorpje in de buurt van de wijngaarden van Sancerre. Deze geitenkaas past mooi bij de fruitige frisse wijn.
Sancerre is een Franse wijnsoort met een Appellation d'origine contrôlée-keurmerk. Deze wordt in het oosten van het Loiredal verbouwd, in het deelgebied Orléanais. De Sancerre is vooral bekend vanwege zijn witte Sauvignon blanc wijnen. De druif Pinot noir wordt gebruikt voor de rode- en roséwijn.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Het liefst drinken we bij oesters een elegante wijn die de smaak van de oesters niet overheerst zoals een Ayala Brut Majeur Champagne of Sauvignon Blanc wijnen. Een droge witte Bordeaux, wordt vaak ingezet als er oesters in een gerecht verwerkt zijn.
Voor witte wijnen worden de druiven Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt. Voor rode wijnen is het de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay en Malbec. De rosé wijnen worden gemaakt van Gamay, Pineau d'Aunis, Pinot Gris en Pinot Noir.
Goudgele prachtwijn uit Saint-Véran, gemaakt van de druif chardonnay. Op de rijke grond in het zuidelijke puntje van Bourgogne en na langdurige rijping levert die druif een intense en fraaie wijn af. Met een delicate neus van citrus en witte vruchten als perzik en peer.
Pouilly-Fuissé wijnen worden uitsluitend gemaakt van chardonnay druiven en zijn daarom alleen in het wit verkrijgbaar.
Pouilly-Fumé is een knisperfrisse witte wijn uit Pouilly-sur-Loire dat op de rechteroever in het Loiredal ligt, tegenover Sancerre. Hier worden droge witte wijnen gemaakt van het druivenras Sauvignon Blanc.