De porseleinen coating op geëmailleerde gietijzeren koekenpannen is gevoelig voor barsten en afschilferen bij hoge hitte of bij blootstelling aan thermische schokken. Daarom is het meeste geëmailleerde kookgerei geschikt voor de oven bij een temperatuur van maximaal 205°C (400°F).
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.)
Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Een geëmailleerde pan hoef je dus niet in te branden, dit heeft geen nut. Door de emaillen laag werkt de natuurlijke anti-kleeflaag die een pan zonder email na verloop van tijd zou creëren, minder goed. Bij een pan zonder emaillen laag zal de olie beter hechten en krijg je dus een betere anti-kleeflaag.
Verhit emaillen pannen nooit zonder inhoud (water, olie, boter) en zorg ervoor dat de vloeistof nooit helemaal verdampt. Dit kan leiden tot oververhitting en schade aan uw pan. De aanbevolen maximale temperatuur voor koken en braden is 220 °C.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Emaille Pannen
Email, ook wel emaille genoemd, is een beschermlaag van keihard gesmolten glas die meestal zowel de buiten- als binnenkant van een pan bedekt. Deze glazuurlaag is heel glad en hard, waardoor de pannen lang meegaan en je eten minder snel aan de pan plakt.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
Zo is het braden/stoven in een Le Creuset braadpan dus beter voor je gezondheid. De knop is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en is hittebestendig tot 250 graden.
Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden op open vuur en in de oven. Let erop dat producten die niet volledig uit metaal bestaan, zoals pannen met een kunststof handvat hiervan uitgesloten zijn omdat dit wegsmelt.
Gietijzeren geëmailleerde pannen reinig je met de handafwas. Een sopje en een zachte afwasborstel volstaat. Artikelen van gietijzer mogen nooit gereinigd worden in de vaatwasser. De hoge temperaturen en de agressieve schoonmaakmiddelen tasten het emaille aan.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk?
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven. Porselein: is eigenlijk een specifieke soort van aardewerk of keramiek. Het is een mengeling van verschillende grondstoffen, waaronder witte klei en kwarts.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Pannen in de oven gebruiken, kan alleen als het materiaal de hitte van de oven aankan. Dan is een pan ovenbestendig. Welke pannen zijn ovenbestendig, is niet alleen afhankelijk van de pan zelf, maar juist van de handvatten.
Een Dutch Oven is een pan van gietijzer. De pan heeft een dikke wand en een goed sluitend, gietijzeren, deksel. Eigenlijk is het een bijzonder mooie braadpan en vaak vind je ze ook geëmailleerd.
De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, en kan probleemloos in de oven gebruikt worden. Demeyere biedt 30 jaar garantie op de pannen. De Demeyere Industry is vaatwasmachinebestendig, echter is het aan te bevelen de pan met de hand af te wassen.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.