De zonnebloem heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Geef daarom in droge perioden extra water zodat de grond niet uitdroogt. Geef ook weer niet te veel water, in te natte grond kunnen de stengels gaan rotten of breken. Om zo hoog te kunnen groeien, heeft een eenjarige zonnebloem voedzame grond nodig.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
Zaaitijd en bloeitijd. Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je de planten in huis of in een kas wilt opkweken om de plantjes later buiten neer te zetten, dan kan je in maart daarmee beginnen.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Drogen en oogsten
Zonnebloemen zijn éénjarige planten en sterven kort nadat de bloemen verdorren. Van zodra ze uitgebloeid zijn, wordt de groene achterkant van de bloem bruin. Niet veel later zullen de zaden vallen om volgend jaar opnieuw bloemen te produceren.
Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen. Ze zijn vooral geelkleurig maar er zijn ook oranje en bruinrode varianten. Later volgen de zaden. Om de zaden te oogsten knip je de bloemhoofden af en hang je ze op een luchtige, droge plek omgekeerd te drogen.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
In de tuin:
Na 5 / 6 weken verplanten naar de tuin. Zet de zonnebloemen op een zonnige plek in de tuin. Bescherm de jonge plantjes bij nachtvorst met een vliesdoek. Geef bij droogte voldoende water, maar laat ze niet in het water staan.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Als de zonnebloem zo'n 30cm hoog is, kun je lekker wat mest/voedingskorrels/wormencompost geven. Daarna hoef je niks meer te doen.
Ondersteun hoge zonnebloemen tijdens het groeien. Geef de zonnebloemen zodra de bloemen verschijnen wekelijks kaliumrijke voeding (meststof voor tomaten bijvoorbeeld). Geef de planten regelmatig water in droge periodes, vooral grote zonnebloemen. Die komen er namelijk niet makkelijk bovenop als ze uitgedroogd zijn.
: Bloemen halen hun stevigheid uit de cellen in hun stelen wanneer die gevuld zijn met water. Uitgedroogde stelen of bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de bloem minder water kan opnemen, waardoor de stelen – en dus ook de bloemen – gaan hangen. : Maak je vaas goed schoon en ververs het water.