102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
Het afgelopen jaar aten we in Nederland per persoon maar liefst 34 kilo chips, snoep en chocola per persoon. Dat is iets minder dan in 2012. We gaven afgelopen jaar wel meer uit aan snoepgoed: in totaal zo'n 3,5 miljard euro.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Die eten het liefst een goed stuk biefstuk, een lekkere zak chips of een ei. Zij houden dus meer van hartigheid. Waar mannen eerder voor vlees gaan, kiezen vrouwen eerder voor kip. Ook genieten wij over het algemeen meer van groenten en een lekker stuk fruit.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
De Amerikaanse kok George Crum, chef in Moon's Lake House in Saratoga Springs, maakte in 1853 per toeval chips toen een ontevreden klant, miljonair Cornelius Vanderbilt, zijn gebakken aardappelschijfjes terugstuurde omdat hij ze te dik, te klef en niet zout genoeg vond.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
Croky is Belgisch
& daar zijn we trots op! Het merk Croky zag in 1966 het levenslicht in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie Huyge op het idee kwam om lekker krokant gebakken aardappelschijfjes te commercialiseren. Ze doopten het merk Croky, als eerbetoon aan hun recent gestorven familiepapegaai.
Maar niet getreurd, één van de 'Restaurant flavours' mag wel blijven en zal zelfs een vast waarde in het Lay's-assortiment worden. En welke chipssmaak mag blijven, dat bepaal jij zelf. Nog tot eind november kan je op jouw favoriet stemmen via www.lays.be/irf.
Heerlijke knapperig gebakken aardappelchips met een intense paprika smaak. Lay's Superchips® Naturel is nu Lay's MAX® Original. Heerlijke knapperig gebakken aardappelchips met een beetje zout voor de smaak en zorgen in combinatie met de ribbels voor een harde kraak!
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Omdat Paprika de tweede smaak is die het bedrijf heeft ontwikkeld, krijgt het als verwijzing naar het logo een blauwe zak met een rood accent. Nederland is daarmee volgens Van Oers een vreemde eend in de bijt: "In bijvoorbeeld Duitsland zit de naturel chips in een gele zak en heeft paprika een rode verpakking.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
In een zak Mixups zitten vier verschillende soorten chips in de smaak die overeenkomt met de verpakking. Voor naturel en paprika zijn dat Pomfrites, Bugles, Wokkels en Grids. Voor de kaasvariant zijn dat Cheetos, Doritos, Bugles en chips.
De aardappelen worden in schijfjes gesneden. De machine heeft verstelbare messen, waardoor je de schijfjes dunner of dikker kan maken. Maar ook de vorm kan je regelen, bijvoorbeeld voor ribbelchips. De centrifuge slingert de aardappelen tegen de scherpe messen aan.
De ranking van duurzame chips:
Lay's (4 van de 17 punten, een D-label) Smiths (4 van de 17 punten, een D-label) Kettle (3 van de 17 punten, een D-label) Pringles (3 van de 17 punten, een D-label)